Perioada prescolara. Expresia celor 7 ani (6 ani) de acasa pe care “omul ii are sau nu ii are”

TRIMITE PRIETENILOR

Aceasta perioada se caracterizeaza printr-o dezvoltare complexa si interesanta cu influente asupra evolutiei biopsihice ulterioare. Expresia celor 7 ani (6 ani) de acasa pe care “omul ii are sau nu ii are” reflecta tocmai importanta constituirii bazelor activitatii psihice si conturarea trasaturilor de permeabilitatea ce isi pun pecetea pe comportamentele viitoare.

Copilul prescolar traverseaza etapa cunoasterii prin largirea comportamenului cu mediul social si cultural din care asimileaza modele de viata ce determina o integrare tot mai activa la conditia umana.

Mediul solicita copilului nu numai adaptari ale comportamentului la sisteme diferite de cerinte in conditii de tutela, protectie si afectiune, dar creeaza in acelasi timp o mai mare sesizare a diversitatii lumii si vietii, o mai densa si complexa antrenare a deciziilor, curiozitatii, trairilor interne la situatii numeroase si inedite. Concomitent se dezvolta bazele personalitatii copilului, capacitatile de cunoastere, comunicare, expresia si emanciparea comportamentelor ce ating grade de complexitate raportate la caracteristicile de varsta si dezvoltare psihofizica.

DEZVOLTAREA PSIHOFIZICA SI CONSOLIDAREA AUTONOMIEI

Odata cu dezolvarea capacitatilor senzoriale si perceptive se structureaza noi forme printre care reprezentarile memoriei si imaginatiei dau dimensiuni complexe ale trairilor anticipative si fantastice. Percepera realitatii este incarcata emotional si alimenteaza imaginatia, comportamentele si strategiile mintale ce utilizeaza o simbolistica ampla ancorata situational in realitatea inconjuratoare imprimand perioadei prescolare acea unicita si minunatie ce fac din ea varsta de aur a copilariei.

Tipul fundamental de activitate este jocul cu semnificatia decentrarii psihicului de pe activitatea de percepere, pe activitatea de implantatie in viata cultural-sociala. Jocul faciliteaza ripuri de relatii ce se nuanteaza si diversifica, amplificandu-se conduitele din contextul colectivelor de copii si o mai fina deferentiere a conduitelor fata de alte persoane.

Din punct de vedere fizic dezvoltarea este evidenta in perioada prescolara. Intre 3 si 6 ani are loc cresterea de la +/- 92cm la +/-116 cm ca statura si o crestere de la +/-14kg la +/-22kg ponderal. Concomitent are loc o schimbare si dezvoltare a structurii muschilor, descreste ponderea tesutului adipos, pielea devine mai elastica, mai densa, procesul de osificare este intens la nivelul epifizelor oaselor lungi, a celor toracice si claviculare, dantura provizorie incepe sa se deterioreze si mugurii danturii definitive se inaresc. Organismul in intregime devine mai elastic, iar miscarile mai suple si sigure.

Inca din aceasta perioada apar o serie de diferente intre fete si baieti. Se poate observa o agitatie mai mare la baieti, o cooperare mai dezvoltata la fete insotita de o activate verbala mai bogata, o tendinta de izolare a baietilor in activatii de constructii, etc.

Caracteristic pentru comportamentele alimentare este culturalizarea lor intensa. Ca atare, alimentatia nu se reduce numai la satisfacerea unei trebuinte vitale, ci este impregnata de o serie de ritualuri cu respectarea unor interese realtiv precise. Dar si mai important este modul cum se realizeaza alimentatia. Astfel, pe copil il intereseaza asezarea si tinuta la masa, utilizarea tacamurilor (lingurita, furculita, cutitul, etc), corelarea cu cei din jur si respectarea regulilor de igiena.

Intra 4-5 ani copilul trece printr-o diminuare a poftei de mancare, adesea determinata de de lipsa de varietate a regimului alimentar sau de tensiuni afective. Disconfortul afective influenteaza apetitul alimentar si particuparea copilului la servirea mesei.

Modificari progresive se manifesta si in domeniul culturalizarii legate de imbracare, igiena si toaleta. Aceste conduite implica numeroase deprinderi, dar si competente implicate in decizia de a alege imbradamintea in functie de o serie de factori, de a pastra curat, de a se spala si folosi toaleta. Pana la sfarsitul perioadei prescolare, copilul se poate adapta eficient prin constituirea unor seturi de deprinderi adecvate.

Igiena alimentara, de spalare a mainilor, pieptanarea parului, spalarea dintilor oglindesc gradul de dezvoltare a deprinderilor igienice si formarea imaginii de sine.
Semnificative sunt si aspectele legate de somn. Copilul se opune sa mearga la culcare caci il intereseaza spectacolul relationarii cu ceilalti, devine receptiv la ce fac adultii ca si la trairea placerii jocului. Protestul fata de mersul la culcare poate fi verbal, evaziv, de tergiversare, incarcat de tot felul de tranzactii ca si de necesitatea de a ave un fetis, prezenta unei persoane(mai ales mama), a unei surse de lumina, cu liniste totala sau cu muzica, etc. La 6 ani copilul exprima inca astfel de probleme, inclusiv anxietatea si frustratia. Actioneaza aici aspecte legate de temperament.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana