Preferă bodegile şi fug de muncă. Fermier, nevoit să angajeze zilieri pe Facebook cu salariu de 800 de euro pe luna

TRIMITE PRIETENILOR

Plantaţia de fructe de pădure a lui Dănuţ Panait se află în comuna Poşta Câlnău, situată la circa 15 kilometri de municipiul Buzău. După mulţi ani în care a muncit în Germania, acesta s-a întors în ţară şi, de peste un deceniu, produce zmeură şi mure din câteva soiuri foarte atractive.

Pieţele abundă anul acesta de fructe de pădure autohtone, dulci, aromate şi sănătoase. Pentru că nu găseşte forţă de muncă locală, un cultivator de zmeură din Buzău a dat anunţ de angajare pe Facebook şi promite salarii de peste 800 de euro pe lună.

Cultivarea zmeurei este o afacere bănoasă, se laudă fermierul buzoian, care a plantat butaşi pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, în spatele casei. Antreprenorul obţine un profit anual de aproximativ 4.000 de euro la fiecare mie de metri pătraţi de teren.

„Datorită faptului că am schimbat multe soiuri şi le-am selecţionat pe cele mai bune, acum suntem apreciaţi şi avem comenzi din ce în ce mai mari. Vindem zmeura bio la 50 de lei kilogramul, iar cu 15 lei kilogramul livrăm pentru gemuri, cofetării şi diverse mixturi”, spune Dănuţ Panait.

Preferă bodegile şi fug de muncă…

Culege cot la cot cu cei câţiva zilieri atraşi în urma publicării unui anunţ de angajare pe reţelele de socializare.

Oameni buni de muncă ar mai fi încă destui în Poşta Câlnău, spune Dănuţ Panait. Mulţi preferă însă bodegile şi să caute motive să fugă de muncă. Pe doi dintre ei i-am găsit la miezul zilei în faţa unui birt din centrul localităţii.

„De ce nu găseşte muncitori? Pentru că nu dă bani. Ce să faci cu 100 de lei? De-aia au plecat toţi băieţii peste graniţă. Tot tineretul e plecat. Eu m-aş duce la zmeură dacă îmi dă măcar 150 de lei pe zi, cu mâncarea lui, băutură, ţigări”, spune Marian „Albanezu“.

Pentru că nu găseşte suficientă forţă de lucru în localitatea Poşta Câlnău, Dănuţ Panait a scris anunţul de angajare pe Facebook ca să găsească măcar şase, şapte zilieri serioşi. „Mulţi fug de soare pentru că zmeura se recoltează pe tot timpul zilei şi mulţi oameni evită efortul, mulţi nu pot sta în soare şi aşa forţa de muncă a devenit o problemă. Şi-aşa era o problemă mare din cauza plecării tinerilor în străinătate”, spune producătorul de zmeură.

Cine e mai dibace poate depăşi 1.000 de euro pe lună

Fermierul practică două moduri de plată: cei experimentaţi sunt plătiţi la kilogram, iar începătorii primesc 10 lei pe oră. ”O persoană care nu a mai lucrat niciodată poate ajunge la 800 de euro pe lună, iar cine este mai dibace poate depăşi 1.000 de euro”, spune Dănuţ Panait. Sursa: infobaragan.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.