In educatia Montessori copiii primesc atat libertate, cat si disciplina. Afla cum poti gasi echilibrul intre aceste notiuni aparent opuse. “Nu exista copii capriciosi, ci doar adulti care nu sunt capabili sa observe nevoile lor pentru a le satisface”, spunea Maria Montessori.
Obeserva-l cu atentie! rezerva-ti intotdeauna timp pentru a-ti obeserva copilul. Astfel, vei descoperi care sunt nevoile lui pentru dezvoltare si le poti satisface. In acest mod, ai putea scapa de crizele de nervi ale micutului. In momentul in care primeste ceea ce ii trebuie, nu se va mai manifesta in mod negativ. Nu confunda insa nevoia cu moftul. De cele mai multe ori, acesta apare pentru ca nu a primit ceea ce avea, de fapt, nevoie. De exeemplu, el nu are cu adevarat nevoie de inca o prajitura sau jucarie, dar atentia ta ii este necesara.
Cum sa-i oferi cat mai multe oportunitati micutului:
- Respecta dorinta copilului de a face lucruri de unul singur. Ofera-i ajutor doar atunci cand ar nevoie.
- Implica-l in treburile casnice si in rutina zilnica din gospodarie. Va intelege ca aceste activitati sunt niste necesitati ale vietii pe care si le va asuma in viitor.
- Ofera-i libertate de miscare copilului care abia a invatat sa mearga, pentru ca, astfel, ii vei da mai multe ocazii de a invata. Izolarea in diferite suporturi sau lasarea in fata televizorului il priveaza de ocazia de a face descoperiri si de a se perfectiona.
- Tine cont de faptul ca “nu exista vremea rea, ci doar haine nepotrivite” si lasa-l sa petreaca in fiecare zi timp in aer liber.
- Creeaza conditii de invatare si descoperire si nu-i interzice lucruri, daca nu e cazul.
- Nu intrerupe nicio activitate cu scop a copilului si nici nu-l face sa-si piarda concentrarea. Nici macar nu il incuraja in acele momente pentru ca ii distragi atentia.
- Bucura-te daca il iei de la gradinita si vezi ca e murder pe haine. Este dovada unei zile in care a invatat si descoperit multe lucruri. De restul, se ocupa masina de spalat.
- Spune-i intotdeauna adevarul copilului, chiar si cand esti nevoita sa faci lucruri care lui nu-i plac. Va fi capabil sa inteleaga si sa accepte asta intr-o zi.
- Nu grabi ritmul lui de dezvoltare. Pentru fiecare nou pas, el are nevoie ca mintea lui sa se maturizeze. El va sti care este momentul pentru o noua provocare si va arata asta in mod direct sau indirect.
- Ofera-i copilului timp si stabileste cu blandete cateva reguli pentru ca “o viata fara reguli este ca o padure fara poteci”.
Respectul pentu copil e important! Educatia Montessori se bazeaza, inainte de toate, pe foarte mult respect pentru copil. Acesta primeste atat dragoste si ingrijire, cat si educatie, dar nu exista anumite regului fixe pe care se bazeaza aceasta alternativa educationala. Exista, mai degraba, niste principii in jurul carora se ofera libertatea de miscare si de autodisciplina pentru copii. Este nevoie de mult respect pentru a atinge aceste scopuri, pentru ca orice parinte poate sa-i poata darui micutului dragoste, intelegere, libertatea de miscare, explorare si invatare. In plus, cel mai mare beneficiu este faptul ca adultul va reusi sa aiba incredere in fortele copilului de a cuceri lumea.