Proiectul, resuscitat după 4 ani. PSD instituie pensii speciale şi pentru ceferişti.

TRIMITE PRIETENILOR

Potrivit proiectului, ceferiştii ar urma să iasă la pensie cu 13 ani mai devreme faţă de actuala limită de vârstă, adică la 52 de ani, de această măsură urmând să beneficieze 23.000 de angajaţi ai CFR.

Un proiect de lege privind personalul feroviar, iniţiat în urmă cu 4 ani de mai mulţi PSD-işti, inclusiv Eugen Teodorovici, a ajuns din nou pe masa Parlamentului, după ce a fost respins de preşedintele Iohannis.

Alte beneficii aduse ceferiştilor se referă la acordarea a peste  20 de bonusuri şi compensaţii, printre care şi decontarea a 50% din cheltuielile cu concediile, locuinţe de serviciu, sociale sau de protocol, indemnizaţii de instalare, prime de Paşte, Crăciun şi Ziua Feroviarului, bilete gratis pe tren, ajutoare la căsătorie sau naşterea unui copil.

Ceferiştii ar primi şi vouchere gratuite pentru vacanţă, tichete de masă, tichete de creşă, asigurare gratuită de viaţă, concedii de studii şi zile libere cu ocazia evenimentelor familiale.    În caz de concedieri colective, personalul feroviar ar putea beneficia de cel puţin cinci salarii medii brute. Dacă legea va fi adoptată, de prevederile ei vor putea beneficia angajaţii CFR Călători, CFR Marfă, dar şi Metrorex – compania care gestionează metroul bucureştean. CFR Călători are peste 12.700 de salariaţi, la CFR Marfă lucrează peste 5.800 de oameni, iar Metrorex are peste 4.400 de angajaţi.

În total, aproape 23.000 de angajaţi ar putea beneficia de prevederile legii. Metrorex şi CFR Călători primesc an de an sume substanţiale de la buget, în vreme ce compania CFR Marfă este unul dintre marii datornici la stat.    Legea privind statutul ceferiştilor a apărut iniţial în Parlament în anul 2016, fiind depusă de 32 de senatori şi deputaţi PSD, între care Eugen Teodorovici – fost ministru al finanţelor şi Mihai Fifor – fost ministru al apărării.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.