Dacă ceva mai devreme scriam, că în cazul unui război, în care va fi implicată țara noastră, vor putea fi chemați și cetățenii români din diaspora, iată că un anunț de ultimă oră, al unui avocat, răstoarnă oarecum această ipoteză.
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, avocatul Toni Neacșu susține că proiectul aflat în lucru la Guvern și care vizează starea de criză ar fi neconstituțional deoarece românii care au mai mult de 35 de ani nu mai au îndatoriri militare.
„În România nu se poate institui, nici măcar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constituție stabilește foarte clar că pot fi obligați la efectuarea serviciul militar, în îndeplinirea îndatoririi de apărare a țării, doar cetățenii cu vârsta între 20 și 35 de ani. Civilii care au depășit această vârstă nu pot fi încorporați obligatoriu nici măcar în timp de mobilizare sau război. Singura posibilitate este modificarea chiar a Constituției României. Proiectul de lege numit impropriu al stării de criză, care de fapt modifică toata legislația privind armata și pregătirea populației pentru război, nu va trece niciodată în forma actuală, cetățenii peste 35 de ani neavând îndatoriri militare sub forma încorporării”, scrie avocatul Toni Neacșu, conform PSNews.
Reamintim că, potrivit actului normativ, CSAT poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării, iar una dintre prevederi este că în caz de de război armata va fi formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.
O altă prevedere din proiect este că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.