Război în Ucraina: 152 de atacuri asupra obiectivelor civile din Doneţk şi Lugansk

TRIMITE PRIETENILOR

Bombardamentele separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei s-au soldat luni cu moartea a doi soldaţi ucraineni şi cu rănirea a altor 12, a anunţat marţi Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, conform CNN.

Forţele de Apărare din Ucraina au înregistrat, luni, 84 de încălcări armistiţiului, dintre care 64 au implicat arme interzise prin Acordul de pace de la Minsk, din 2015.  Majoritatea actelor violente au fost înregistrate de-a lungul liniei de contact din Lugansk, mai menţionează comunicatul citat.

Până în prezent, au fost înregistrate 152 de atacuri asupra obiectivelor civile din regiunile Doneţk şi Lugansk, în ultimele cinci zile, a mai precizat ministerul într-o altă declaraţie dată, marţi, publicităţii.

Conform declaraţiei, un civil a fost ucis, doi au fost răniţi şi încă trei au suferit contuzii. În total, 48 de case, patru şcoli şi instituţii de învăţământ, precum şi 11 facilităţi de infrastructură au fost avariate în ultimele cinci zile.
Atacurile din Ucraina au avut loc după un weekend în care au fost comise alte numeroase încălcări ale armistiţiului. Astfel, poliţiştii de frontieră ucraineni au declarat că Shchastia, un punct de trecere pentru organizaţiile umanitare  internaţionale de la linia de contact, a fost închis de la ora locală 8 dimineaţa, duminică, din cauza bombardamentelor. Un convoi UNHCR care trecut prin acel punct, vineri, a declarat că a fost prins în focul încrucişat dintre cele două tabere.
Unii locuitori din Doneţk au precizat că au avut loc bombardamente duminică dimineaţa, înainte ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să anunţe că va recunoaşte independenţa republicii.

Autorităţile din cele două republici separatiste au susţinut în repetate rânduri, că au avut loc  bombardamente organizate de forţele ucrainene, care, la rândul lor, neagă în mod regulat că ar fi comis aceste atacuri.
UE a condamnat „folosirea de armament greu şi bombardarea zonelor civile”, sâmbătă. Blocul comunitar a mai afirmat că acestea constituie o „încălcare clară a acordurilor de la Minsk şi a dreptului internaţional umanitar”.

Putin dă asigurări că nu vrea să ”reconstituie un imperiu”, după ce-i recunoaşte pe separatiştii din Donbas şi neagă legitimitatea statului ucrainean

Preşedintele rus Vladimir Putin dă asigurări marţi că nu intenţionează să reconstituie un imperiu, la o zi după ce a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste ucranene Doneţk şi Lugansk şi a susţinut un discurs în care a negat legtimitatea statului ucrainan, relatează AFP.
”Am prevăzut că vor exista speculaţii cum că Rusia se pregăteşte să reconstitue un imperiu”, declară Putin în cursul unei întâlniri, la Kremlin, cu omologul său din Azerbaidjan, Ilham Aliev. ”Absolut, nu asta nu e realitatea”, dă el asigurări.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.