CE CAUZE ARE RESPIRAȚIA URÂT MIROSITOARE A PISICII SAU CÂINELUI TĂU
Este posibil să aibă probleme cu gingiile sau probleme cu dantura, ori există afecțiuni mai grave care trebuie cercetate.
Respirația grea, încărcată de mirosuri neplăcute este întotdeauna un simptom al unor probleme de sănătate mai grave. Chiar dacă pisica sau câinele tău primește din când în când pește sau carne crudă, mirosul neplăcut din respirația lor nu trebuie să persiste mai mult de o zi sau două. Dacă halitoza se menține mai multe zile la rând și chiar se accentuează, este recomandat să mergi la medicul veterinar și să soliciți o consultație pentru animăluțul tău.
CAUZELE FRECVENTE ALE RESPIRAȚIEI NEPLĂCUTE
Primul lucru pe care îl poți face în momentul în care observi că respirația neplăcută a animăluțului tău, este să îi verfifici dinții și gingiile. Cariile, punctele purulente sau inflamațiile le poți observa cu ochiul liber dacă animăluțul te lasă să te uiți. Daca îți este frică să nu te muște, te poți duce la medicul veterinar. De regulă, respirația urât mirositoare se datorează infecțiilor gingiilor sau tartrului. Cei mai predispuși la aceste afecțiuni sunt câinii de talie mică sau animalele mai bătrâne. Dacă nu orbservi nicio schimbare la nivelul gingiilor, halitoza poate avea drept cauze afecțiuni ale plămânilor și ale căilor respiratorii sau probleme gastrice. Cel mai în măsură să depisteze cauza este medicul veterinar în urma efectuării unor analize necesare.
Nu folosi medicamente de folosință umană și nu trata singură animalul cu tratamente găsite pe internet. Concentrațiile și substanțele active pot fi cu totul diferite față de cele veterinare și îi pot face mai mult rău decât bine.
DEPISTEAZĂ DIFERENȚELE!
Respirația care are un miros de fructe descompuse, cum ar fi merele, și are un iz dulce poate fi provocată de diabet, mai ales dacă este asociată și cu sete excesivă și urinare frecventă.
Dacă respirația are un iz fetid, de urină, ar putea avea drept cauză afecțiuni renale.
Iar halitoza care apare concomitent cu îngălbenirea ochilor și senzația de vomă poate sugera o boală hepatică.
MĂSURI PREVENTIVE
Cei mai mulți dintre noi considerăm, în mod eronat, că respirația urât mirositoare a câinelui sau pisicii ca fiind normală, mai ales dacă animalul este bătrân. Dar, dacă animăluțul este sănătos și este hrănit potrivit rasei și greutății lui, mirosul neplăcut nu trebuie să apară.
Așadar, periază-i dinții animalului cu o pastă de dinți specială sau cu bicarbonat de sodiu. Cu cât îl înveți de mic să accepte spălatul, cu atât îți va fi mai facil. Aciziționează-i jucării concepute special pentru prevenirea tartrului și pentru masarea gingiilor. Pisicile și câinii nu vor ocoli aceste jucării, deoarece le place să roadă. Prepară un ceai de sunătoare și mușetel, îndulcește-l ușor cu miere, dacă este cazul, atunci când respirația urât mirositoare are drept cauze probleme digestive usoare.