Retete

Reteta de la bunica de placinta cu aluat fraged cu mere si branza dulce primenita cu stafide

TRIMITE PRIETENILOR

Daca m-ar intreba cineva care este desertul pe care il asociez cu Maria Sa Toamna, as spune fara sa stau pe ganduri: placintele. Ca sunt cu mere, dovleac sau branza, mi se pare ca acum au cel mai bun gust. Mama a avut grija sa-mi tipareasca in minte diferite gusturi si arome, care sa nu ma lase sa uit de copilarie, de timpul petrecut acasa cu ei. Asta da superputere de mama!  Nu ma pot intoarce in copilarie, dar pot sa iau o gura de placinta sa inchid putin ochii si sa ma vad acolo…cum stateam nerabdatoare sa-mi taie mama macar un colt din placinta fierbinte.

Ieri am avut ziua recoltei la serviciu si fiecare dintre colegi a adus bunatati fie cumparate , fie gatite de ei. Pentru ca am stat acasa luni cu cel mic, am avut timp sa pregatesc si eu una, alta. Am facut pentru prima data placinta cu mere si aluat fraged. Avand in vedere ca s-a halit toata, iar sotul i-a adus laude, inseamna ca a fost ceva de capul ei.

Pe langa placinta cu mere si aluat fraged, am mesterit si clasica mea tarta cu branza de capra, doar ca de data asta am folosit praz si rosii. Am pus nitica aroma olteneasca si pot spune ca a fost un real succes. Prazul i-a dat o super savoare.

Tocmai ce primisem nuca si asa mi-a venit ideea sa fac cateva bomboane raw vegan din nuca, prune uscate si putina miere. Am pregatit atat pentru la serviciu, cat si pentru Alex, fiind una din gustarile lui preferate.

Asa ca, ieri ne-am inceput ziua cat mai traditional, cu bunatati alese, care au facut din ziua de marti, o zi de marti cu trei ceasuri bune!

Va las mai jos reteta pentru placinta cu mere si aluat fraged si astept sa imi povestiti care este placinta voastra preferata!

Ce va trebuie?

Aluat
500g faina
100ml lapte
2 oua
150g unt cu 82% grasime
1 pliculet de zahar vanilinat
100g zahar alb si de cocos
2 lingurite bicarbonat de sodiu
zeama de la 1/2 lamaie
putina coaja de lamaie
esenta de vanilie
un praf de sare

Umplutura
1kg mere (~ 6 buc)
50g unt
100g zahar
4 linguri gris ( am folosit unul foarte fin)
1 lingurita scortisoara

Cum se prepara?

1.Intr-un bol incapator adaugam faina si facem o gropita in mijloc unde adaugam restul ingredientelor: oualele, laptele, zaharul, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, coaja de lamaie, esenta de vanilie si untul la temperatura camerei.

2.Framantam bine pana cand obtinem un aluat omogen, pe care il lasam la frigider timp de 2 ore.

3.Intr-un wok adaugam untul, merele rase, zaharul si le lasam la foc mic, amestecand periodic.Dupa cele 10 minute, adaugan grisul si scortisoara.

4.Tapetam o tava cu hartie de copt si dam drumul la cuptor, timp in care ne ocupam de foile pentru placinta.

5.Aluatul tinut la rece il dam prin jumatate si intindem doua foi de dimensiunea tavii. Eu am folosit o tava de dimensiuni 30×35.

6.Asezam prima foaie in tava, o intepam pe locuri, adaugam umplutura de mere si cea de a doua foaie de placinta. O aranjam bine astfel incat sa acopere intreaga umplutura si intepam pe alocuri.

7.Lasam placinta la copt pentru 30-35 de minute la 160 grade.

Am pregatit si eu placinta cu aluat fraged cu mere si branza dulce primenita cu stafide. Mi-ar fi placut sa fac si una cu dovleac, dar am lasat-o pe data viitoare. Am mai facut placinta cu mere, iar de data aceasta am dublat compozitia pentru aluat, astfel incat sa reusesc sa fac 2 placinte. Va las mai jos reteta doar pentru placinta cu branza dulce

Ce va trebuie?

Aluat
500 kg faina
100ml lapte
2 oua
150g unt cu 82% grasime
1 pliculet de zahar vanilinat
100g zahar
2 lingurite bicarbonat de sodiu
zeama de la 1/2 lamaie
putina coaja de lamaie
esenta de vanilie
un praf de sare

Umplutura

600g branza dulce
100g zahar
1 plic zahar cu aroma de rom
100g stafide tinute la hidratat in putina esenta de rom
2 oua
2 linguri gris
4 linguri smantana cu 25% grasime
coaja de lamaie

Cum se prepara?

1.Intr-un bol incapator adaugam faina si facem o gropita in mijloc unde adaugam restul ingredientelor: oualele, laptele, zaharul, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, coaja de lamaie, esenta de vanilie si untul la temperatura camerei.

2.Framantam bine pana cand obtinem un aluat omogen, pe care il lasam la frigider timp de 2 ore. Timp in care pregatim umplutura.

3.Punem la hidratat stafidele in putina esenta de rom si lasam deoparte pentru aproximativ 5 minute. Intre timp, adaugam restul ingredientelor intr-un bol si mixam bine pana obtinem un amestec omogen. Lasam sa se odihneaca pentru 5 minute si apoi incorporam si stafidele.

4.Aluatul tinut la rece il taiem pe jumatate si intindem doua foi de dimensiunea tavii. Eu am folosit o tava de dimensiuni 30×35.

5.Asezam prima foaie in tava tapetata cu hsrtie de copt,  o intepam pe locuri, adaugam umplutura cu branza dulce si cea de a doua foaie de placinta. O aranjam bine astfel incat sa acopere intreaga umplutura si intepam pe alocuri.Lasam placinta la copt pentru 30-35 de minute la 140 grade.

Sursa: Traditiisidelicii.ro


TRIMITE PRIETENILOR

S-ar putea să-ți placă și...