Revitalizare de primavara cu o reteta de urzici cu usturoi, hrean si mamaliga

TRIMITE PRIETENILOR

Exista anumite mancaruri care fac minuni pentru organism, iar urmatoarea reteta face parte din acele mancaruri.

Ca și ciulamaua, mâncarea de urzici nu se mănâncă de unul singur și nici rece. Ea se însoțește cu usturoi, hrean și o mămăligă aburindă, și se dă gata în familie. Dacă nu sunteți fani buruieni, și nici nu vă dă pe spate fierul din urzică, puteți doar să le savurați ca „pat” pentru niște ouă ochiuri sau pentru un creier pane, așa cum am făcut și noi.

Reteta de urzici cu usturoi, hrean si mamaliga nu e deloc complicata si nici nu dureaza prea mult. Din aproximativ o jumatate de kilogram de urzici, prepari o bunatate de mancarica. In apa care clocoteste puneti o lingurita de sare si o jumatate de lingurita de bicarbonat (asta e pentru pastrarea unei culori verzi, altfel urzicile se vor inegri prin fierbere si nu vor mai fi asa apetisante).

Apoi aruncati si urzicile spalate, in oala. Le fierbeti un sfert de ceas, dupa care le scurgeti intr-o strecuratoare, dar nu aruncati zeama. O puteti bea. Face minuni pentru organism. O mica parte din zeama va va folosi un pic mai tarziu, tot la prepararea mancarii, asa ca e bine sa pastrati macar o cana.

Dupa strecurare, urzicile se toaca marunt, pe un fund, precum vinetele coapte inainte de a le face salata. Devenite acum o pasta, urzicile se freaca cu doua linguri de faina, ca sa se lege mai bine. Apoi se pun intr-o cratita cu putin ulei incins, de nuca de cocos sau masline. In cratita in care le caliti adaugati un polonic de zeama ramasa de la fiert, pentru ca altfel ele devin prea uscate si se intaresc de la faina. Amestecati des, ca sa se omogenizeze.

Se tine pe foc maximum zece minute, pana cand rezultatul devine pastos ca o ciulama. Striviti usturoiul si radeti hreanul, in timp ce amestecati periodic in cratita. Stingeti focul si lasati un pic sa se raceasca, apoi adaugati usturoiul pisat. Dupa ce faceti si mamaliga, puneti urzicile pe o farfurie si presarati deasupra hrean ras. Inainte de a-l asesa peste urzici, hreanul ras trebuie stropit cu otet, ca sa-i taie taria.

În apa care clocotește puneți o linguriță de sare și o jumătate de linguriță de bicarbonat (asta e pentru păstrarea unei culori verzi, altfel urzicile se vor înegri prin fierbere și nu vor mai fi așa apetisante). Apoi aruncați și urzicile spălate, în oală. Le fierbeți un sfert de ceas, după care le scurgeți într-o strecurătoare, dar nu aruncați zeama.

Unii o beau, convinși că are vitamine și proprietăți de „subțiere a sângelui”. Așa zice mama că-i zicea mamaie. Alții se și spală pe cap cu zeama asta, cică face bine la păr. Mă rog, nu am încercat, nu știu ce să zic. Oricum o mică parte din zeamă vă va folosi un pic mai târziu, tot la prepararea mâncării, așa că e bine să păstrați măcar o cană.

După strecurare, urzicile se toacă mărunt, pe un fund, precum vinetele coapte înainte de a le face salată. Devenite acum o pastă, urzicile se freacă cu două linguri de făină, ca să se lege mai bine.

Apoi se pun într-o cratiță cu puțin ulei încins. Aici în cratița unde le căliți adăugați un polonic de zeamă rămasă de la fiert, pentru că altfel ele devin prea uscate și se întăresc de la făină. Mestecați des, ca să se omogenizeze. Se ține pe foc maximum zece minute, până când rezultatul devine păstos ca o ciulama. În timpul ăsta puteți să striviți usturoiul și să radeți hreanul (dar să și mestecați periodic în cratiță). Stingeți focul și lăsați un pic să se răcească, apoi adăugați usturoiul pisat (câțiva căței, striviți, cu sare). Dacă adăugați usturoiul când urzicile încă fierb sunt șanse ca gustul usturoiului să se estompeze, din cauza temperaturii ridicate. De aia e bine să așteptați câteva minute după ce stingeți focul

După ce faceți și mămăliga, puneți urzicile pe o farfurie și presărați deasupra hrean ras. Înainte de a-l pune pe urzici, hreanul ras trebuie stropit cu oțet, ca să-i taie tăria.urzici, hreanul ras trebuie stropit cu oțet, ca să-i taie tăria.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.