Romania se afla, in acest moment, in situatia Italiei in criza COVID-19. Medicii au ajuns in punctul in care trebuie sa aleaga cine este tratat la spital si cine este lasat sa se trateze singur, deoarece sectiile de terapie intensiva nu mai au locuri libere.
Medicii de la Ploiesti au procedat exact ca doctorii din Italia: au dat paturile de spital pacientilor cu cele mai multe sanse. Specialistii trag un puternic semnal de alarma. Romania se afla intr-o situatie critica.
Medicul Virgil Musta, seful Clinicii de Infectioase de la Spitalul Victor Babes din Timisoara spune ca situatia este dificila.
”Lucrurile nu arata prea bine pentru ca pandemia este in crestere si suntem la limita. E dificil pentru ca aceasta alegere poate lasa traume. Am colegi stresati in garda, care se intreaba ce sa faca daca vin pacienti si nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Pana acum noi am reusit sa trimitem pacientii intr-un judet limitrof pentru terapie intensiva. Dar situatia devine foarte dificila”, a declarat medicul Virgil Musta.
”In primul rand legea nu ne permite ca o persoana care are sanse minime de supravietuire si care se afla pe ventilatie mecanica sa fie decuplata. E principiul primul venit, primul servit. Cand vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, varsta, comorbiditati, investigatii biologice asociate patologiei. Toate ne fac sa avem o gandire care sa permita trierea pacientilor, dar e foarte dificil”, a completat medicul.
Pacientii de la sectia mobila ATI din Timisoara au fost inveliti cu paturi.
”A fost o problema de incalzire, azi vom muta pacientii, o parte deja au ajuns pe o anumita sectie unde a existat posibilitatea de a fi transformata in terapie intensiva”, a spus Virgil Musta.
Mai avem o sansa
”Situatia pare scapata de sub control. Inca mai avem o sansa, dar ca sa o fructificam trebuie sa fim fermi si foarte exacti. Cred ca a fost acel curent care a mobilizat oamenii sa nu respecte regulile cunoscand ca undeva in firea noastra nu suntem prieteni cu regulile si atunci oamenii nu le-au mai respectat. Cred ca si cei care trebuie sa implementeze aceste reguli au vina lor pentru ca nu au fost suficient de fermi. E greu sa analizez eu situatia pentru ca nu sunt medic de politici de sanatate publica, dar cred ca vina este impartita”, a mentionat medicul.