Românii cu venituri extrasalariale trebuie să plătească contribuții la sănătate chiar și după moarte. Moștenitorii vor prelua obligația plății.

TRIMITE PRIETENILOR

Un nou ordin emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prevede că un contribuabil ce realizează venituri extrasalariale trebuie să plătească contribuții la sănătate chiar dacă moare.

ANAF a dat ordin! Acești români trebuie să plătească contribuții chiar și după moarte

Mai precis, românii care dețin venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime vor datora contribuții la sănătate chiar dacă mor. Familia sau moștenitorii sunt cei care vor fi nevoiți să plătească contribuțiile la sănătate pe perioada dinaintea morții, dar nu vor fi obligați să facă drumuri la ANAF.

Contribuțiile la sănătate vor fi reținute pur și simplu din oficiu de cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Suma contribuției datorate la plată va fi menționată în certificatul de atestare fiscală, care va fi folosit atunci când va fi realizată și succesiunea. Până pe data de 31 decembrie, ANAF în fiecare an are o situație de acest fel și începe procedurile.

Ordonanța de Guvern 16/2022

Ordonanța de Guvern 16/2022 prevede ample modificări la nivelul întregului Cod Fiscal românesc. Printre schimbări se numără și cele legate de contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), vizate fiind persoanele care obțin venituri din activități independente, inclusiv elevii și studenții.

Guvernul României a stabilit că persoanele care obțin venituri în urma unor activități independente, din drepturi de proprietate intelectuale, din chirii ori din activități agricole, dar nu exclusiv, sunt obligate să achite CASS-ul, începând cu veniturile din 2023, de la un plafon de șase salarii minime în sus.

Cei care realizează venituri ce depășesc plafoanele invocate, din activități nesalariale, au obligația de a depune o declarație referitoare la impozitul pe venit și la contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, dar nu mai târziu de 25 mai (inclusiv) a anului următor celui pentru care se stabilește contribuția datorată la bugetul de stat. În caz contrar, anume dacă venitul realizat se încadrează în același plafon cu venitul estimat, atunci nu mai este nevoie de depunerea unei declarații unice privind veniturile de acest tip.

Decizia luată anterior de ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat anterior că zece companii din România vor avea datoriile șterse, informații care deja apar într-un OUG 45/2022. Acest proiect de ordin aduce noi formulare de completat, acestea fiind cererea de anulare a obligațiilor fiscale și bugetare, certificatul de atestare fiscală și decizia de anulare a obligațiilor fiscale sau bugetare datorate operatorilor economici din industria națională de apărare.

„Recentele evoluții în plan geopolitic și economic, respectiv apariția unei zone de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acțiuni concrete în vederea protejării intereselor naționale, inclusiv prin acțiuni de asigurare a unor capacități de producție și/sau servicii pentru apărare, și a unor capacități de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile și strategice, precum și a serviciilor de mentenanță necesare”, se arată în OUG 45/2022.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.