Rula fara carburant si atingea 100 km/h in 1899. Masina a fost musamalizata pentru ca putea falimenta corporatiile petroliere

TRIMITE PRIETENILOR

Veti citi astazi despre primul automotbil din lume care a atins viteza de 100 de km/h si da, a fost unul electric. Spectaculosul eveniment a avut loc in secolul al 19-lea.

Prima masina a fost si primul vehicul terestru care a depasit viteza de 100 de km/h folosind un propulsor. Masina a fost conceputa si construita in Belgia in anul 1899. Masina cantarea 1450 de kg, cu o lungime de 3,8 metri, latime de 1,56 de metri si o inaltime de 1,4 metri.

Automobilul poarta numele de „La Jamais Contente”  sau in traducere: niciodata satisfacut. Englezii il numeau: The Never Satisfied. La Jamais Contente avea o forma ca de racheta, sau mai exact de torpila. Designul a fost gandit pentru a capata cat mai multa aerodinamicitate insa pilotul era extrem de expus si masina era foarte inalta, toate acestea scazand indicele de aerodinamicitate.

Este de la sine inteles ca La Jamais Contente era la vremea lui un vehicul revolutionar. Materialele folosite pentru a construi masina erau atunci inovatoare: aliaje usoare de aluminiu, cupru si zinc.

Cand si cum a fost stabilit recordul de viteza?

La Jamais Contente a stabilit recordul pe 29 aprilie 1899, acum mai bine de 120 de ani, in apropierea Frantei, la Acheres. Masina avea doua motoare care dezvoltau incredibila putere de 68 de CP. Pilotul belgian Camille Jenatzy a fost si primul om din istorie care a atins pragul de 100 de km/h la bordul unui vehicul terestru.

Viteza maxima atinsa in acea zi a fost de 106 km/h, depasind recordul altei masini de 92,7 km/h care fusese atins cu doar o luna in spate. Recordul pilotului belgian a fost doborat abia dupa 3 ani, da catre un vehicul echipat cu un motor cu aburi, care a atins 120 de km/h.

Ca orice inceput si ca orice industrie in dezvoltare, si acesta a fost promitator, insa interesele companiilor mari din industria extractiei si prelucrarii combustibilori fosili au facut tot posibilul ca aceste vehicule sa nu prinda viata. Vehicule performante, silentioase, nepoluante, au fost tinute in umbra pentru interesele unor companii si guverne. Oare istoria se va repeta?


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.