Salarii majorate substanţial în construcţii. Se ajunge la 7000 de lei pe lună!

TRIMITE PRIETENILOR

Majorarea salariilor este o provocare pentru companiile din construcţii, care se confruntă, de mai bine de un an, cu creşteri galopante ale preţurilor la materii prime.

Salarii majorate substanţial în construcţii. Firmele de construcţii au crescut cu 8-44% în doi ani, din 2019 până în 2021.  O treime dintre angajaţii din construcţii (34,5%) câştigă între 4.000 şi 7.000 de lei net pe lună, potrivit datelor introduse de peste 370.000 de specialişti care lucrează în domeniul construcţiilor în Salario, comparatorul de salarii al platformei de recrutare eJobs.

De la 8% până la 44% – este ponderea cu care au crescut salariile angajaţilor mai multor companii din domeniul construcţiilor în 2021 faţă de 2019, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor transmise de compa­niile care au răspuns chestionarului ZF în vederea realizării anuarului Cei mai mari jucători din economie – ediţia 2022, care va apărea pe piaţă în perioada următoare.

Faţă de 2020 însă, salariile de anul trecut din aceleaşi companii au crescut cu cel mult 18%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele patru luni ale anului, faţă de perioada similară din 2021, ca serie brută, cu 1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,4%, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În perioada 1.I-30.IV.2022 comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 1%. Pe elemente de structură, creştere a avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 0,6%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%”, arată datele INS.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,7%). Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-3,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,2%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile rezidenţiale (+11,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (+10,9%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 12,3%.

În aprilie 2022 comparativ cu martie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 1,5%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-5,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,3%).

Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 0,3%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-7,6%)şi la lucrările de construcţii inginereşti (-5,3%). Clădirile rezidenţiale au crescut cu 12,7%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,4%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-13,3%). Lucrările de construcţii noi şi lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 1,1%, respectiv cu 0,8%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-6,0%) şi la construcţiile inginereşti (-4,5%). Clădirile rezidenţiale au crescut cu 7,9%.

În aprilie 2022 comparativ cu aprilie 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 9,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-21%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-8,4%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţii ingineresti (-14,1%), clădirile rezidenţiale (-10,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (- 2,3%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 9%.

Pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale (-19,8%), lucrările de construcţii noi (-8,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti (-13,1%), clădirile rezidenţiale (-10,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-2,1%).


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.