Secretele de la Institutul Cantacuzino, păzite de Armată. Dezvăluiri în premieră despre o instituție vitală pentru sănătatea populației

TRIMITE PRIETENILOR

entru prima oară după ce Armata a preluat Institutul Cantacuzino, o unitate strategică, vitală pentru sănătatea românilor, „Evenimentul zilei” a aflat detalii în premieră despre ceea ce se întâmplă în spatele porților unității care luptă să redevină cel mai important bastion de apărare împotriva epidemiilor. Institutul a intrat într-o perioadă de reconstrucție, la aproape un secol de la înființare, sub controlul și administrarea Ministerului Apărării Naționale, cu scopul declarat de a relua producția de vaccinuri, în special cel antigripal.

Deși recunosc că mai sunt multe de făcut, militarii aflați la conducerea institutului au reușit să deblocheze situația critică, au rezolvat problema salarizării și, până acum, au angajat 200 de oameni. Bacteriile ucigașe din spitale, precum cele de la Institutul „Marius Nasta”, au fost identificate în laboratoarele de la Cantacuzino. În plus, s-a reluat vânzarea de SOD-Natural, cel mai cunoscut supliment alimentar antioxidant, brevetat în România în 1989.

În 2021 se împlinesc 100 de ani de la crearea institutului care avea drept scop „imunizarea populaţiei contra pandemiilor şi epidemiilor”, la iniţiativa profesorului Ioan Cantacuzino, prin decretul dat de Regele Ferdinand I. Din nefericire, însă, de aproape un deceniu, de când a fost nevoit să stopeze producția de vaccinuri, unitatea medicală, de care depind milioanele de analize și recoltări pentru pacienții din întreaga țară, este la limita supraviețuirii. Un pas înainte pentru salvarea institului l-au făcut miniștrii apărării din ultimii doi ani, care au reușit să convingă Guvernul să treacă această unitate strategică în subordinea Ministerului Apărării Naționale. Promisiuni și perspective sunt. Practic, mai sunt multe de făcut. Retehnologizarea reprezintă unul dintre principalele obiective ale conducerii Ministerului Apărării Naționale pentru institut în anul 2019. Pentru o analiză la fața locului, „Evenimentul zilei” a luat legătura cu factorii de decizie din Institutul Cantacuzino.

Laboratoarele care stopează infecțiile din spitale

Îmbucurător este că s-a reluat producția iar institutul a pus, din nou, în vânzare SODNatural, cel mai cunoscut supliment alimentar antioxidant, brevetat în România în 1989. Oamenii dedicați din Institutul Cantacuzino au făcut ca acesta să se trezească la viață, deoarece pe lângă producția de SOD-Natural, institutul oferă spre comercializare și medii de cultură Lowenstein-Jensen pentru izolarea bacilului Koch dar și autovaccinuri personalizate, pe baza unei recomandări scrise de la medicul care a examinat pacientul. Este demn de reținut și faptul că Institutul mai oferă spre comercializare și medii de cultură, dar și autovaccinuri personalizate ce sunt foarte necesare bolnavilor din România. În laboratoarele de la Cantacuzino se fac analizele microbiologice pentru toate instituțiile medicale din România care se confruntă, de exemplu, cu infecții intraspitalicești. Acolo se lucrează nu doar cultura, ci se face stenotipare. În cazul cel mai recent, de la Institutul „Marius Nasta”, unde mai mulți pacienți au murit, în februarie 2019, din cauza infecţiei cu acinetobacter, specialiștii de la Cantacuzino au fost solicitați să descopere cauza infecţiei și modalitatea de transmitere a acestuia pentru a se putea preveni răspândirea virusului.

Principalul obiectiv: reluarea producției de vaccin antigripal

Considerat, odinioară, cel mai mare institut de seruri și vaccinuri din România şi din Europa de Sud-Est, Institutul Cantacuzino, s-a luptat, ani de la rând, cu birocrația din ministerele ce l-au avut în subordine, dar și nepăsarea factorilor politici. În contextul apariției focarelor de gripă în Europa care au condus la numeroase decese și în România, în decembrie 2017, Guvernul României a luat decizia trecerii acestui institut, cu patrimoniul şi personalul aferent, în subordinea Ministerului Apărării Naționale, prin Hotărârea nr. 873/2017 privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Apoi, Parlamentul a adoptat Legea nr. 13/2018 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării și producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice și antidoturi, în vederea asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației. „Conducerea Ministerului Apărării Naționale are ca obiectiv prioritar retehnologizarea și reluarea producției de vaccinuri antigripale, numai după obținerea tuturor autorizațiilor necesare în acest sens. Ne-am dori ca la împlinirea a 100 de ani de la înființarea institutului să se reia producția de vaccin antigripal”, a declarat, pentru EVZ, colonelul Petrișor Jalbă, comandantul institutului.

Salariile au fost deblocate

Preluarea de către Armată a acestei instituții civile a condus, pe lângă un control eficient și unitar al activității Institutului Cantacuzino, și la o armonizare a relațiilor interumane în cadrul personalului, asigurând baza de plecare pentru a dezvolta cele patru direcții stabilite de Ion Cantacuzino.

Prima direcție de acțiune este zona de sănătate publică, iar prin activitățile de diagnostic microbiologic oferite de profesioniștii din centrele naționale de referință, acest lucru se întâmplă.

„Acești profesioniști sunt pompierii chemați să stingă focul când în zona de sănătate publică apar diferite epidemii, cum este de exemplu cea de gripă. A doua direcție pe care institutul o dezvoltă este cea de cercetare-dezvoltare fundamentală și aplicată în domeniul producerii de medicamente și vaccinuri. Conducerea Ministerului Apărării Naționale acordă o atenție deosebită acestui domeniu, deoarece cunoașterea și expertiza pe care o au cercetătorii care muncesc aici ne asigură succesul în dezvoltarea celei de-a patra direcții și anume, producerea de medicamente și vaccinuri atât de necesare populației României”, a precizat colonelul Petrișor Jalbă.

Nu este neglijat nici învățământul medical. Li se oferă posibilitatea studenților mediciniști să studieze microbiologia și epidemiologia aici. Până nu de mult, aceste domenii erau separate și împărțite între Ministerul Sănătății , cel al Educației și al Cercetării. Acum, aceste structuri vor funcționa întrunit deoarece „rolul Armatei în acest context este de a pune ordine în această instituție cu adevărat strategică și de a face ca personalul să înțeleagă că numai împreună vom fi forța de care România are nevoie”. „Nu este ușor, pentru că cei mai mulți dintre angajați sunt civili, oameni care nu sunt obișnuiți cu rigoarea militară. Însă, încercăm să îi convingem că avem o misiune comună. Prima problemă pe care a trebuit să o rezolvăm a fost cea a salarizării. Oamenii erau neplătiți, nemotivați, institutul avea datorii. Am reușit acest lucru și este un pas înainte”, ne-a explicat comandantul institutului.

Declinul institutului

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, standardele europene au cerut dotarea institutului cu aparatură modernă. Ministerul Sănătăţii a făcut un împrumut pentru retehnologizare de la Banca Mondială, care trebuie plătit în rate până în 2022. Specialiștii institutului atrăgeau atenția, în urmă cu câțiva ani, că banii au fost cheltuiţi, deși proiectul de modernizare nu s-a finalizat. În anul 2010, Agenţia Naţională a Medicamentului a retras autorizaţiile de producere şi vânzare a oricărui tip de vaccin. Oficialii Armatei ne-au explicat că, în prezent, se lucrează la verificarea echipamentelor prin repunerea acestora în funcțiune și pentru identificarea nevoilor de achiziții de noi echipamente care să ducă în final la producerea unui vaccin de calitate. „Conducerea Ministerului Apărării Naționale a înțeles din primul moment importanța acestuia asigurându-i importanța pe care o merită: importanță strategică”, a punctat Petrișor Jalbă.

Angajați plătiți mai bine ca militarii

În octombrie 2018, fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, anunța angajări masive la Institutul Cantacuzino. Fostul oficial al MApN spunea că Guvernul României a acceptat ca, până în decembrie 2018, să crească numărul posturilor, până la 508. Față de promisiunile inițiale, comandantul Institutului, colonelul Petrișor Jalbă, ne-a precizat că au fost angajate peste 200 de persoane îndeplinindu-se, astfel ,obligațiile asumate pentru anul 2018. În prezent, sunt circa 600 de angajați, dintre care doar 55 sunt militari.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.