Patrunjelul este una dintre cele mai utilizate plante in bucataria romaneasca. Provine din zona mediteraneana, si este folosit inca din antichitate, initial in scopuri curative, iar mai tarziu ca si condiment in alimentatie.
In randurile ce urmeaza, o sa dam cateva sfaturi pentru cei ce doresc sa planteze patrunjelul in ghiveci, in casa.
Patrunjelul este de 2 feluri: de radacina si de frunza. Cel mai popular, mai ales in Europa de Vest, este patrunjelul de frunza.
Alegerea vasului pentru plantare
Vasul ideal pentru plantarea patrunjelului trebuie sa aiba dimensiuni suficiente pentru ca planta sa se dezvolte, atat pe verticala (radacinile) cat si pe orizontala (frunzele, tulpina).
Patrunjelul este o planta iubitoare de apa, insa nu exagerati cu udatul pentru a nu se “ineca” planta. Este suficient ca pamantul sa fie permanent umed. Pentru a evita excesul de apa, gauriti ghiveciul in partea inferioara si asezati-l pe o farfurioara in care sa se colecteze surplusul de apa.
Plantarea propriu-zisa
Patrunjelul se poate inmulti prin seminte dar si prin radacina. Dupa plantarea semintelor/radacinilor, udati bine cu apa pentru a se prinde.
Conditii de crestere a patrunjelului
Patrunjelul adora lumina soarelui. Asadar ghiveciul trebuie plasat undeva la geam pentru ca razele solare sa “spele” frunzele plantei. Cu cat locul este mai luminat, cu atat frunzele patrunjelului vor fi mai verzi si mai bogate in vitamine, fotosinteza realizandu-se mai usor. In cazul in care lumina este insuficienta, frunzele vor capata o culoare verde-palid spre galben, fiind mai sarace in vitamine si minerale.
Proprietatile curative ale patrunjelului
Patrunjelul este o planta bogata in vitaminele C, E si B, in special radacinile de patrunjel. Acestea trebuie consumate proaspete si nu congelate sau fierte, intrucat isi pierd proprietatile.
Bolile pe care le poate trata:
– Dispensie, indigestie: radacina de patrunjel stimuleaza secretia de sucuri gastrice, stimuleaza muschii netezi ai sistemului digestiv, previne formarea gazelor in intestin si aparitia colicilor abdominale
– Hipoglicemia: salatele de patrunjel si sucul de patrunjel ajuta la stabilizarea nivelului zaharului in sange si regleaza secretia de insulina in organism
– Calculi biliari: consumul de patrunjel stimuleaza colecistul sa evacueze bila, prevenind astfel formarea calculilor (pietrelor). Regleaza nivelul colesterolului si al bilirubinei din lichidul biliar.