Spaima la Moscova, cele mai rapide rachete antiaeriene din lume au ajuns in Ucraina. Rachetele ating de trei ori viteza sunetului

TRIMITE PRIETENILOR

Trupele ucrainene au finalizat antrenamentul pentru a utiliza cea mai rapida racheta antiaeriana din lume, care va reprezenta o amenintare serioasa pentru avioanele rusesti, a confirmat secretarul britanic al apararii, Ben Wallace.

Ben Wallace a declarat ca rachetele Starstreak, care se deplaseaza cu o viteza de peste 5.000 km/h, au fost desfasurate deja in zona de razboi si ca vor fi folosite in mod iminent impotriva ofensivei rusesti, informeaza The National News.

„Una dintre cele mai mari provocari este ca, cu cat creste gradul de sofisticare a sistemelor de armament, cu atat mai multa pregatire este necesara pentru a le folosi”, a declarat ministrul pentru The Mail on Sunday.

Avand in vedere ca Marea Britanie a furnizat peste 10.000 de rachete antitanc si antiaeriene,  UK „face mai mult decat aproape oricine altcineva” pentru a ajuta armata ucraineana, a spus el.

Se presupune ca trupele ucrainene au fost instruite sa foloseasca sistemul Starstreak ori online, ori de catre instructori britanici care opereaza in Europa de Est.

Spre deosebire de alte rachete sol-aer (SAM), Starstreak, construit in Irlanda de Nord, foloseste un sistem de ghidare cu raza laser, mai eficient decat un sistem de detectare a caldurii care poate fi derutat de rachete de semnalizare cu magneziu.

Racheta Starstreak este incredibil de rapida, atingand o viteza maxima de trei ori mai mare decat viteza sunetului, sau Mach 4, mult mai mare decat viteza maxima a rachetei antiaeriene Stinger, care poate calatori cu Mach 2,5. De asemenea, are o raza de actiune de sapte kilometri.

Amenintarea rachetelor SAM cu raza medie de actiune ale Ucrainei a fortat in mare parte avioanele rusesti sa zboare la joasa inaltime si rapid, ceea ce le va face vulnerabile la Strasteak, care pot fi lansate si de pe umar. Starstreak se va dovedi deosebit de mortala pentru elicoptere, dandu-le pilotilor putin timp sa reactioneze.

Marea Britanie a trimis peste 4.000 de rachete avansate, dar usor de utilizat, care, la 20.000 de lire sterline (26.170 de dolari) bucata, sunt semnificativ mai ieftine decat Javelin, fabricate in SUA, care ajung la 156.000 de lire sterline.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.