ȘTIAȚI CĂ? Japonezii produc lemn fără să defrișeze pădurile, printr-o tehnică numită…DAISUGI!

TRIMITE PRIETENILOR

În Japonia, pe dealurile din apropiere de Kyoto, există păduri imense de cedru plantate de-a lungul secolelor. Acest cedru – cedru de Kitayama – este foarte căutat încă din secolul al XV-lea, în special pentru două calități: crește drept și nu are noduri.

Având în vedere cererea enormă și lipsa de spațiu, silvicultorii japonezi au găsit o modalitate ingenioasă de a cultiva mai mult lemn folosind mai puțin teren. Au dezvoltat o tehnică horticolă numită daisugi („cedru platformă”).

Tehnica a dus la obținerea unui copac care seamănă cu un palmier din care cresc pe verticală mai mulți lăstari. În imaginea de mai sus este un daisugi din districtul Kitayama din Kyoto. Tehnica a fost dezvoltată ca soluție pentru deficitul de cherestea și a fost folosită vreme de sute de ani pentru a obține cât mai mult lemn dintr-un singur copac.

Această tehnică implică tăierea unui cedru-platformă astfel încât pe el să apară lăstari care cresc pe verticală. Este, practic, un bonsai la scară mare. Tehnica daisugi le permite silvicultorilor și să recolteze lemnul mult mai repede. Rezultatul este un cedru subțire, flexibil și dens – alegerea perfectă pentru acoperișurile și grinzile tradiționale din lemn.

Daisugi poate fi recoltat o dată la 20-30 de ani și, având în vedere că arborele de bază trăiește sute de ani, dintr-un singur copac se poate recolta foarte mult lemn. Chiar dacă 20 de ani poate părea o perioadă îndelungată, aceasta este de fapt mai mică decât perioada de creștere a cedrului tradițional. Pentru a obține lemn fără noduri, muncitorii se urcă pe trunchiurile lungi la fiecare trei-patru ani și taie cu grijă orice ramură care se dezvoltă. După două sau trei decenii, lăstarii sunt în cele din urmă recoltați, având mai multe utilizări.

Lăstarii sunt fie plantați, pentru a ajuta la popularea rapidă a unei păduri, fie recoltați și folosiți în diverse scopuri: în construcții sau la crearea de mobilier ori de bețișoare pentru mâncare. Aplicată corect, tehnica daisugi poate preveni defrișările și poate duce la obținerea de lemn bun pentru construcții – stâlpi drepți, fără noduri, cunoscuți sub numele de taruki.

Astăzi, acest lemn este folosit îndeosebi la construirea acoperișurilor ceainăriilor japoneze tradiționale!


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.