Stupul multietajat (STAS 8128/1977)

TRIMITE PRIETENILOR

Este format din corpuri care se suprapun, putând fi adăugate corpuri cu capacitatea de 10 rame. Părţile componente ale stupului multietajat sunt:

– fundul;

– corpul/corpurile;

– rama hrănitor cu hrănitorul;

– rama de ventilaţie;

– podişorul propriu-zis;

– podişorul Snellgrove;

– capacul;

– tijele de fixare;

– blocul de urdiniş;

– închizătorul de urdiniş.

 

La fiecare corp, peretele frontal şi cel din spate prezintă în partea superioară falţuri căptuşite cu tablă, pentru sprijinirea umeraşelor ramelor. Prin aşezarea primului corp pe soclu se realizează urdinişul, care are o lungime de 380 mm şi o înălţime de 20 mm. Fundul stupului este demontabil şi ireversibil. Urdinişul este prevăzut cu un bloc de urdiniş cu două deschideri.

Ramele sunt identice, având dimensiunile de 435 x 230 mm.

Podişorul se prezintă sub forma unei planşete, care se sprijină pe ultimul corp al stupului. O faţă este perfect plană iar cealaltă prezintă o adâncitură de 5 mm dată de rama podişorului. Pe una din laturile acestei feţe se realizează un mic urdiniş. În timpul sezonului activ, podişorul se aşează cu partea plană peste rame, iar în timpul iernii cu cealaltă parte, astfel încât între podişor şi rame se realizează un spaţiu de 13 mm. În acest spaţiu se introduc rezervele de hrană, iar micul urdiniş permite şi evacuarea vaporilor de apă rezultaţi din respiraţia albinelor datorită curentului de aer dintre acesta şi urdinişul principal.

 

Podişorul Snellgrove (podişorul separator) serveşte la separarea familiei de bază de familia cealaltă (ajutătoare). Central prezintă o deschidere dreptunghiulară, prevăzută cu plasă metalică dublă.

Rama cu hrănitor prezintă pe pereţii interiori două suporturi de lemn pentru tava hrănitorului, aceasta fiind confecţionată din tablă galvanizată.

Rama de ventilaţie se compune dintr-o ramă de lemn pe care este fixată o plasă metalică. Se utilizează pe timpul transportului, pentru delimitarea spaţiului de refugiu şi permiterea unei ventilări intense a cuibului.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana