Stupul

TRIMITE PRIETENILOR

Stupul

Stupii sunt constructii din lemn sau poliuretan facute de om pentru adapostirea albinelor in vederea exploatarii economice a acestora. La inceput albinele au fost adapostite in stupi simpli (trunchiuri de copaci scobite), in care nu era posibila interventia omului, fagurii erau ficsi, nu se puteau lua, extrage mierea si refolosi. Acum se folosesc stupi sistematici, cu rame mobile, ce fac posibila interventia omului in cuib si folosirea rationala a tuturor produselor apicole. In practica apicola sunt folosite mai multe tipuri de stupi. La noi in tara, cei mai folositi stupi sistematici sunt:

a)     Stupul orizontal;

b)     Stupul vertical;

c)      Stupul multietajat.

 

Stupul orizontal

In tara noastra se foloseste stupul orizontal STAS nr.4170/1976. In acest tip de stup dezvoltarea familiei de albine se face pe orizontala fata de sol.

Corpul are forma paralelipipedica, fiind confectionat din scanduri asezate longitudinal, incheiate in falt simplu si are dimensiunile exterioare de 516 x 828 x 400 mm, iar cele interioare de 450 x 780 x 380 mm. Volumul util al stupului este de 0,116 m3 sau 116 l. Peretele frontal are,iîn partea sa inferioara, doua urdinisurii înalte de 20 mm, diferite insa ca marime, primul avand lungimea de 300 mm iar celalalt de 150 mm.

Stupul orizontal cu 23 rame este unul din cele mai raspândite tipuri de stupi de la noi din tara. Stupul orizontal are unele avantaje si anume: se lucreaza mai usor, pentru ca nu este nevoie sa se manipuleze corpuri grele de stup, este indicat pentru deplasarea familiilor de albine la diferite culesuri sau la polenizarea culturilor agricole entomofile.

 

Stupul vertical

In practica apicola din tara noastra este standardizat stupul vertical cu un corp si magazin STAS nr.1138/1980. In acest tip de stup dezvoltarea familiei de albine se face tot pe orizontala fata de sol, ca si in cazul stupului orizontal. Diferenta fata de acesta este ca, pe langa ramele de cuib, de 300 mm, in care albinele cresc puiet, stupul vertical are si rame mici, puse in magaziile asezate deasupra corpului, in care albinele pun exclusiv miere. Avantajul acestui tip de stup este, asadar, diferentierea clara intre cuib si ramele din care se extrage miere, usurinta cu care se poate extrage mierea si faptul ca familia de albine se deranjeaza la extractie foarte putin.

Corpul stupului are o forma aproape patrata si contine 10 rame de cuib de 435 x 300 mm. Ramele de magazin au aceleasi dimensiuni ca si la stupul orizontal, singura diferenta fiind inaltimea acesora, de 162 mm. Au deci dimensiunile exterioare de 435 x 162 mm, dimensiunile interioare de 415 x 134 mm si o suprafata a fagurelui in rama de 55, 610 mm2.

 

Stupul multietajat

Stupul multietajat STAS nr.8128/1977 este conceput dupa stupul de tip Langstroth si Rooth si face parte din categoria stupilor verticali de mare capacitate. Practic, in timpul unui mare cules, volumul stupului poate fi marit foarte mult, prin suprapunerea a doua, trei sau mai multe corpuri.

Principalele avantaje ale stupului multietajat sunt urmatoarele: asigura dezvoltarea familiilor puternice, respectand dezvoltarea pe verticala a acestora si oferindu-le spatiu suficient, piesele sunt mobile, putand fi schimbate/curatate/inlocuite cu usurinta, permite manuirea grupelor de rame cu intreg corpul in loc de manuirea fiecarei rame in parte, cum este in cazul stupului orizontal, reducand prin aceasta volumul de munca al apicultorului. Toate acestea fac din stupul multietajat alegerea optima pentru practicarea unei apiculturi moderne, intensive.

 

Indiferent de tipul stupului (orizontal,vertical cu magazine sau multietajat), prin modul lui de constructie trebuie sa asigure familiei de albine urmatoarele conditii:

  • sa fereasca colonia de interperii (ploaie, vant, curenti de aer, umezeala, arsita);
  • sa aiba un volum suficient, sa fie incapator, sa asigure spatiul necesar dezvoltarii maxime a familiei de albine pimavara – vara si depozitarii rezervelor de miere si pastura; sa permita micsorarea sau marirea volumului prin adaugarea de rame sau corpuri, in raport cu ciclul de dezvoltare a coloniei pe timpul anului si cu evolutia culesurilor;
  • sa aiba o greutate care sa permita transportul cu usurinta dintr-un loc în altul (important pentru pastoral);
  • la inspectie, prin dispunerea ramelor, podisoarelor, diafragmelor, corpurilor si a altor accesorii sa se stanjeneasca cat mai putin activitatea coloniei de albine;
  • dimensiunile constructive ale partilor componente sa fie standard, sa aiba aceleasi dimensiuni pentru a putea folosi cu usurinta materialele apicole noi comercializate in magazinele specializate si pentru a se putea muta dintr-un stup n altul;
  • sa fie construit dintr-un material rezistent, usor (lemn, poliuretan) care sa ofere protectie la socurile mecanice si la atacurile soarecilor.

 


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana