Ucrainenii încep să își mute fabricile în România. Uzina de tractoare de la Harkov își transferă producția la Iași din cauza războiului dintre Ucraina și Rusia

TRIMITE PRIETENILOR

Din cauza conflictului din Ucraina, încă o fabrică cu tradiție a luat decizia să își mute producția în România. Este vorba de uzina de tractoare din Harkov, cunoscută pentru tractoarele cu șenile produse pe vremea sovieticilor, care își transferă utilajele la Holboca, în județul Iași.

Este al doilea anunț de acest fel de la declanșarea conflictului. Anterior, afaceristul ucrainean Lavrenko Ruslan Aleksandrovici, proprietarul Vinnytska Ovocheva Kompaniya (VOK), a făcut public faptul că trebuie să reloce producția de utilaje agricole in comuna Holboca, Iași.

Fabrica de tractoare de la Harkov își mută producția la Iași

Până la izbucnirea războiului, în uzina din țara vecină se produceau tractoarele XT3, modele care vor fi produse în continuare în România.

Este cel de-al doilea producător de utilaje agricole din Ucraina care alege să își mute producția în România. La fel ca Lavrenko Ruslan Aleksandrovich, fabricantul de utilaje VOK, constructorul de tractoare de la Harkov vine în România printr-un parteneriat cu Igor Crusnevschi, distribuitor de utilaje agricole pe piața din România.

„Fabrica de tractoare din Harkov va fi mutată la Iași. Este a doua companie care va veni în Iași și sperăm că vom dezvolta, aici, o adevărată industrie în domeniu, că va fi interes pentru utilajele produse la Holboca.

Ne dorim să facem produse românești, de aceea vrem să obținem patentarea pentru tractor și alte utilaje agricole. Va fi un parteneriat între cele două companii care fac utilaje agricole, respectiv cea din Vinița și cea din Harkov.

Vor veni inginerii ucraineni, care pregătesc mutarea și caută angajați români pe care să-i școlească. Intenționăm să începem cât mai repede producția, aici, la Holboca”, a declarat Igor Crusnevschi, distribuitor de utilaje agricole, potrivit alba24.ro.

Omul de afaceri susține că producția de utilaje agricole nu a fost întreruptă în toate fabricile din Ucraina, astfel că noi transporturi vor ajunge la Iași.

Multe fabrici au fost închise

Transportul se aduce cu convoi, cu pază militară, până la Vamă. Multe fabrici din Ucraina sunt închise, dar cele care au rămas produc utilaje agricole. Fermierii se pregătesc de campania din această primăvară. Dacă nu fac nimic după războiul acesta, vine foamete.

Deci producția merge oricum, utilajele ajung la fermieri. Fabricile lor au stocuri, au cu ce să-și acopere necesitățile. Noi continuăm ceea ce am început cu câțiva ani în urmă și ceea ce voiam să realizăm în câțiva ani, va fi realizat mai repede. Ideea este să începem cât mai repede producția.

Sperăm că nu vor fi piedici. Vom vedea cum e cu documentația, obținerea autorizațiilor, a mai spus Igor Crusnevschi.

Uzina din Karkov – Tractor Plant, situată în zona industrială a orașului, a fost înființată pe vremea lui Stalin, în 1930, iar primul tractor a fost produs în 1931.

Acesta funcționa cu kerosen și avea 31 CP. În 1972, începe producția T150K, cu șenile la acea dată, care rămâne un tractor emblematic și până astăzi pentru construcția de mașini agricole din Ucraina. De altfel, el este și al doilea cel mai vândut model după Kirovets K700 în Europa de Est.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.