UE anunță primele propuneri de sancțiuni contra Rusiei după ce Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk

TRIMITE PRIETENILOR

Preşedintele Comisiei Europene şi cel al Consiliului European condamnă decizia Rusiei de a recunoaşte ca entităţi independente şi de a trimite trupe ruseşti în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei. Măsura luată de Vladmir Putin este ilegală şi inacceptabilă, se arată într-un comunicat comun al Comisiei Europene şi al Consiliului European.

UE anunță primele propuneri de sancțiuni contra Rusiei după ce Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

„Decizia Federației Ruse de a recunoaște ca entități independente și de a trimite trupe rusești în anumite zone din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk este ilegală și inacceptabilă. Aceasta încalcă dreptul internațional, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, propriile angajamente internaționale ale Rusiei și escaladează și mai mult criza”, se arată într-un comunicat comun semnat de Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a discutat la telefon cu Ursula von der Leyen referitor la pachetul de sancţiuni care urmează să fie luate ca urmare a încălcării „grave” a dreptului internaţional de către Rusia.

„Am avut o discuţie consistentă cu preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, cu privire la pachetul de sancţiuni imediate care urmează să fie luate în urma încălcării grave a dreptului internaţional de către Rusia, care a dus la escaladarea gravă a situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.

Miniştrii de Externe ai UE se vor reuni marţi, de la ora 16.00, şi la finalul şedinţei este aşteptat să fie anunţat un prim pachet de sancţiuni contra Rusiei.

Pachetul de sancţiuni vizează: 
– pe cei care au fost implicaţi în decizia ilegală;
– băncile care finanţează operaţiuni militare ruseşti şi alte operaţiuni în acele teritorii;
– capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, precum şi pieţele şi serviciile financiare ale UE, de a limita finanţarea politicilor agresive şi de tensionare a conflictului
– comerţul din cele două regiuni separatiste către şi dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili simt în mod clar consecinţele economice ale acţiunilor lor ilegale şi agresive.

Uniunea Europeană este pregătită să adopte măsuri suplimentare într-o etapă ulterioară, dacă este necesar, în lumina evoluţiilor ulterioare din Ucraina.

Duma de Stat a ratificat aşa-numitele ”tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Rusia şi regiunile Doneţk şi Lugansk

Duma de Stat a ratificat marţi aşa-numitele ”tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Decizia vine după ce tot marţi ”parlamentele” autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de ”liderii” lor luni cu şeful statului rus, scrie Agerpres.

Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.