Ultima sansa? Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să se întâlnească în cadrul unui summit privind criza din Ucraina, la propunerea omologului lor francez Emmanuel Macron

TRIMITE PRIETENILOR

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să se întâlnească în cadrul unui summit privind criza din Ucraina, la propunerea omologului lor francez Emmanuel Macron, informează luni AFP.

Preşedintele Emmanuel Macron a avut din nou o conversaţie telefonică cu omologul rus Vladimir Putin timp de o oră duminică seara, pentru a doua oară în cursul zilei, după o discuţie cu preşedintele american Joe Biden, informează administraţia prezidenţială franceză.

Preşedintele francez discutase deja duminică după-amiază timp de aproape două ore cu omologul său rus, convorbire care face parte dintr-o serie de discuţii prin care se încearcă evitarea unui conflict armat în estul Ucrainei.

Întâlnire de gradul zero Vladimir Putin- Joe Biden

Conform textului integral al comunicatului de presă al preşedinţiei franceze care anunţă această reuniune la nivel înalt, publicat luni dimineaţă, Joe Biden și Vladimir Putin au convenit să se întâlnească pentru a evita conflictul armat.

Acest summit ar urma să fie extins ulterior la “toate părţile interesate” şi să se concentreze pe “securitatea şi stabilitatea strategică în Europa”, a precizat preşedinţia franceză, adăugând că reuniunea la nivel înalt va începe să fie pregătită începând de joi de către Statele Unite şi Rusia.

“Preşedintele Republicii a discutat cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe BIDEN, precum şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir PUTIN. El a propus ca un summit să poată avea loc între preşedintele BIDEN şi preşedintele PUTIN, iar apoi cu toate părţile interesate, despre securitatea şi stabilitatea strategică în Europa. Preşedinţii BIDEN şi PUTIN au acceptat fiecare principiul unui astfel de summit. Conţinutul său va fi pregătit de secretarul de stat BLINKEN şi ministrul LAVROV în cadrul întâlnirii lor de joi, 24 februarie. Acesta nu va putea să fie organizat decât dacă Rusia nu invadează Ucraina. Preşedintele Republicii se va strădui să pregătească împreună cu toate părţile interesate conţinutul acestor discuţii”, se spune în conumicatul Franței.

Ce a transmis Casa Albă de la Washington

Joe Biden a convocat duminică consiliu de urgență la Casa Albă. Şeful diplomaţiei americane a susținut mai multe interviuri pentru marile posturi de televiziune americane și a reafirmat de asemenea că este încă posibilă calea diplomatică,  “până când tancurile sunt cu adevărat puse în mişcare şi avioanele ridicate în aer”.

Casa Albă a confirmat că preşedintele american Joe Biden a fost de acord în principiu să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin, aşa cum a propus preşedintele francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina, transmite Agerpres.

Statele Unite “s-au angajat să continue diplomaţia până în momentul în care începe o invazie”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

“Preşedintele Biden a fost de acord în principiu cu o întâlnire cu preşedintele Putin(…) dacă nu are loc o invazie”, a continuat Psaki.

“Suntem, de asemenea, pregătiţi să impunem consecinţe rapide şi severe dacă, în schimb, Rusia alege războiul”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.