Un general polonez cere revendicarea Kaliningradului: E sub ocupaţie rusă din 1945, dar niciodată nu a fost pământ rusesc

TRIMITE PRIETENILOR

Generalul polonez Waldemar Skrzypczak a afirmat că regiunea Kaliningrad se află sub ocupaţie rusă şi că Polonia ar trebui “să o revendice”, potrivit publicaţiei Do Rzeczy.

Cuvintele şocante au fost rostite în cadrul unei emisiuni televizate, militarul declarând mai întâi că regiunea Kaliningrad este o zonă care se află “sub ocupaţie rusă din 1945”. El a subliniat apoi că acest teritoriu nu a fost niciodată rusesc, ci a aparţinut din punct de vedere istoric Prusiei şi Poloniei.

“Acum ar merita să o revendicăm, aşa cum au fost teritoriile recuperate. Poate că ar merita să revendicăm această regiune Kaliningrad, care, în opinia mea, face parte din teritoriul polonez. Avem dreptul să revendicăm această zonă, pe care Rusia o ocupă”, a afirmat generalul polonez.

Skrzypczak a adăugat că regiunea Kaliningrad “nu are nicio semnificaţie militară”.

Răspunsul Rusiei nu s-a lăsat mult aşteptat

Potrivit publicatiei Ukrainskaia Pravda, Federaţia Rusă ar fi reacţionat deja la declaraţiile generalului polonez. Vicepreşedintele Consiliului Federaţiei Ruse, Konstantin Kosaciov, a afirmat că Waldemar Skrzyczuk ar fi “sărit peste toate lecţiile istoriei”.

“Se pare că generalul nu a mers la şcoală sau a chiulit de la toate lecţiile de istorie, atât ale celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi ale propriei sale ţări”, a declarat Kosaciov, citat de RIA Novosti.

Context

La 24 februarie, Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina ca răspuns la o cerere a liderilor autoproclamatelor republici Doneţk şi Luhansk, pe care Moscova le recunoscuse anterior ca fiind independente şi cu care semnase acorduri de cooperare şi asistenţă reciprocă.

Atacul asupra Ucrainei a fost precedat de un discurs televizat al lui Putin, în care a declarat că a decis să desfăşoare o “operaţiune militară specială” pentru a-i proteja pe cei care “suferă abuzuri şi genocid din partea regimului de la Kiev”.

Printre altele, Moscova cere Kievului să recunoască Crimeea ca fiind rusă şi să “demilitarizeze şi denazifice” Ucraina.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a anunţat că, într-o lună de război, 3,7 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina, aceasta fiind cea mai mare criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. Este criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a anunţat agenţia ONU.

UNHCR a raportat, de asemenea, că 6,5 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul graniţelor ţării.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.