Val de scumpiri de la 1 septembrie. Cât va costa o pâine. Alte alimente de bază vor avea prețuri greu de dus

TRIMITE PRIETENILOR

Este anul scumpirilor în România. Sunt sectoare care au înregistrat scumpiri mari față de anul trecut. De exemplu: energia electrică, serviciile de igienă și cosmetică, dar și uleiul comestibil au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna mai 2021, comparativ cu mai 2020. Se anunță o creștere majoră a prețului pâinii, din cauza caniculei care a afectat culturile de grâu.

Scumpiri în România

Potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistică, energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în luna mai a anului 2021, faţă de luna mai a anului 2020 şi cu 18,22% comparativ cu decembrie 2020.

Scumpiri s-au înregistrat și la combustibili – o creștere de 11,49%, în timp ce tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 7,03%.

Uleiul a înregistrat o scumpire majoră, una dintre cele mai mari, respectiv cu 13,14% în luna mai a anului 2021, la fel și serviciile de igienă și cosmetică, unde scumpirea a fost în procent de 5,76%.

De cealaltă parte, potrivit datelor publicate de INS, s-au înregistrat ieftiniri la gaze și energie termică, cu 2,16%, respectiv 0,21 %, dar și la serviciile de transport aerian. Ouăle s-au ieftinit cu 1,04%, dar cartofii s-au scumpit cu 11,74%.

Prețul pâinii are putea exploda. S-au scumpit țigările

Prețul pâinii ar putea exploda anul acesta din cauza efectelor caniculei. Este o previziune pe care specialiștii au făcut-o la nivel global, după ce cotațiile la grâu au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Consumatorii vor vedea preţuri mai mari, nu este nicio îndoială. Preţul pe care îl plătim pentru grâu pe măsură ce cotaţiile futures cresc, indiferent de care este preţul când vine brutarul, se transmite imediat asupra preţului fâinii, a declarat vicepreşedintele firmei King Milling Co, James Doyle.

În 2021, țara noastră a exportat în afara Uniunii Euroene un milion de tone de cereale, dintre care 537.000 de tone de orz, 430.000 de tone de grâu și aproximativ 41.300 tone de porumb.

După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5 și 7% depinde de specialitate. Dacă ne uităm cât a crescut energie electrică ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii, a declarat Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

România este cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, după Franța.

Se scumpesc țigările. Începând de luni, 16 august, se scumpesc țigările. Cel mai mare producător de țigarete din lume a anunțat că prețul va crește cu 50 de bani pentru fiecare pachet. Dacă până acum plăteați 22 de lei pentru un pachet, începând de astăzi, pentru același pachet veți achita 22,5 lei.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.