“Zeul Bucovinei” trăiește ca și regii din alte timpuri ! Doar magazia în care-și ține lemnele este cât un apartament cu două camere.

TRIMITE PRIETENILOR

Între 2018 și 2020, Gheorghe Flutur, baronul Sucevei, și-a construit o vilă în Capu Câmpului, la intrarea în Gura Humorului, în mijlocul unui domeniu întins pe 5 ha, a cărui valoare este de câteva milioane de euro

Proprietar în acte, prietenul său de-o viață, Ioan Boca, simplu inginer silvic. În ranch-ul de 5 ha pasc 10 ponei, sunt crescătorii de păsări, mai multe conace, grajduri, iazuri, saloane, bucătării, restaurant

Nicio firmă n-are declarate venituri la Finanțe. 15 km mai încolo, în Mănăstirea Humorului, un fost șofer al Direcției Silvice deține o pensiune fabuloasă, cu două mașini de lux în curte, totul înconjurat de un zid de piatră înalt de 2 m

Peste tot, Flutur este ca acasă, vilele neputând fi justificate din veniturile apropiaților săi

În Gura Humorului mai are o vilă care aduce mai mult cu un bloc, fiica sa deține mai multe terenuri și este angajată la ANCOM, cel mai mare aspirator de pile din politica românească

Alți ingineri silvici dețin imobile impresionante, făcute din salarii de 1.000 de euro

Nu există un control al averilor în județul Suceava, presa este docilă, iar Parchetele sunt la degetul mic al lui Flutur. La fel ca-n toată România

Doar magazia în care-și ține lemnele măsoară 48 de metri pătrați. Cât un apartament cu două camere. O anexă a casei, încă 60 mp. Casa, în sine, alți 164 mp, parter și mansardă. Aceasta este doar o fărâmă din impresionantul domeniu imobiliar deținut pe numele său ori prin interpuși de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

„Zeus al Bucovinei”, cum îi mai spun, sarcastic, locuitorii Sucevei, și-a creat o rețea proprie, în Silvic și în Administrație, cu ajutorul căreia conduce autoritar județul, având acces aproape nelimitat la oameni și resurse. Suceava, principalul focar COVID-19 din România e doar o consecință a sistemului de pile, rude și relații care a înlocuit meritocrația în administrația publică.

Domeniul pe care își are vila Gheorghe Flutur, un complex turistic impresionant, întins pe 5 hectare

Valoare de impozitare subevaluată

De câteva săptămâni, Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava, a terminat lucrările la cele mai noi proprietăți imobiliare pe care le deține în inima Bucovinei.

Oficial, în acte, are aproape 3.000 de metri pătrați în comuna Capu Câmpului (limitrofă orașului Gura Humorului) pe care și-a construit în ultimii doi ani o casă de 164 mp, o magazie pentru lemne și o anexă. „Lucrările de execuție (…) au fost recepționate în data de 20.03.2020, valoarea de impozitare conform normelor de aplicare din Codul Fiscal este de 116.578 lei”, a comunicat Marcela Elena Bîrsan, primarul din Capu Câmpului.

În fapt, noua vilă a lui Gheorghe Flutur, parter + mansardă, valorează, spun specialiștii în construcții, cel puțin 120.000 de euro.

Amplasamentul noii case a lui Flutur oferă o surpriză: se află în interiorul unei ferme, o pensiune agroturistică ca-n Elveția. „Acasă în Bucovina” se desfășoară pe câteva hectare și este amplasată la ieșirea din Capu Câmpului.

„Acasă în Bucovina” și firma cu același nume îi aparțin lui Ioan Boca, inginer silvic. Lucrează la Ocolul Silvic Gura Humorului și este considerat unul dintre oamenii de încredere ai președintelui Flutur. „Suntem consăteni și prieteni de-o viață”, a sintetizat soția lui Boca relația cu Gheorghe Flutur. Ambii, Boca (foto jos) și Flutur, s-au născut în comuna Botoșana din județul Suceava.

O ascensiune dubioasă

Relațiile dintre ei sunt atât de apropiate încât Flutur și-a făcut noua vilă în incinta domeniului „Acasă în Bucovina”. Oamenii din sat susțin că toată proprietatea îi aparține, de fapt, lui Flutur. „Nu am decât ce e trecut în declarația de avere, nimic altceva”, a afirmat Flutur pentru REPORTER DE IAȘI. Despre pensiunea „Acasă în Bucovina” și a banilor din care a fost realizată ferma, Flutur a spus că lămuriri trebuie să dea proprietarul din acte, adică inginerul silvic Ioan Boca.

„Nu dau explicații. Ați înțeles sau n-ați înțeles? Ești român, ești turc?”, a spus sec Boca după care, iritat, a început să urle la jurnaliștii REPORTER DE IAȘI.

Într-un interviu video pentru „Lumea satului TV”, în 2016, Boca explica, modest, cum a demarat afacerea: „Am pornit ca fiecare om de jos. De la creșterea animalelor. La fiecare canton se află totdeauna și o mică gospodărie. Pornind de la acea mică gospodărie ne-am gândit s-o mai extindem. Am crescut tot felul de animale. Acum avem o gospodărie mixtă, avem de toate: de la păsări, oi, vaci, cai, ponei”.

Între timp, din 2016 și până în prezent, investițiile lui Boca la „Acasă în Bucovina” au luat amploare. Investițiile depășesc 1 milion de euro în câțiva ani, greu de justificat din creșterea animalelor.

Datele contabile nu există

Acum, ferma trecută pe numele lui Boca are: restaurant rustic, patru camere pentru cazare turiști, seră, grajduri cu cai și ponei, turmă de oi, crescătorie de rațe și gâște, două iazuri, diferite magazii și anexe, drumuri interioare betonate.

În plină desfășurare sunt lucrările pentru amenajarea unei noi săli, cu o capacitate crescută, destinată organizării de evenimente.

Așadar, un om care a lucrat și lucrează la stat, în silvicultură, și-a dezvoltat o pensiune agroturistică impresionantă, despre a cărei finanțare, însă, nu vrea să vorbească. Ca inginer la Control District în Direcția Silvică Suceava, Ioan Boca nu câștigă mai mult de 5.000-6.000 de lei lunar.

Absolut inexplicabil, SC Acasă în Bucovina SRL (înființată în 2007, radiată în 2012 și reînființată în 2018) nu figurează pe site-ul Ministerului de Finanțe cu nicio situație financiar-contabilă.

Tot fără indicatori este și altă afacere a silvicultorului din Capu Câmpului: Întreprinderea Individuală Boca Ș. Ioan, înregistrată din noiembrie 2011. Aceasta din urmă face parte și din Grupul de Acțiune Locală (GAL) Confluențe Nordice, o structură compusă din Consiliul Județean Suceava, orașul Gura Humorului, mai multe comune, SRL-uri, asociații, PFA-uri și II-uri prin care se pot accesa finanțări europene.

Ioan Boca mai deține o vilă impunătoare în Gura Humorului, cu demisol, parter, etaj și mansardă…


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.