A treia zi de război în Ucraina. Zelenski refuza ca SUA sa-l evacueze de la Kiev. În această dimineață ne apărăm singuri țara”

TRIMITE PRIETENILOR

Rusia atacă Ucraina pe mai multe fronturi. Încă după prima zi a invaziei, bilanțul se arată tragic: cel puțin 100 de persoane au murit în prima zi de război și alte câteva sute au fost rănite, transmit autoritățile ucrainene.

Kievul este ținta atacurilor armatei ruse şi Ucraina se așteaptă, în continuare, la ofensivă cu tancuri şi vehicule blindate. În apărare sunt pregătite rachete antitanc, furnizate de aliații străini, susţine ministrul ucrainean al Apărării.

Lupte grele se duc între forțele ruse și cele ucrainene, asta după ce Vladimir Putin a decis să atace Ucraina din trei direcții. Mai multe orașe importante printre care KievMariupol sau Odesa au fost atacate cu rachete. Explozii puternice s-au auzit vineri dimineață în Kiev, iar președintelui țării, Volodimir Zelenski, nu i-a mai rămas decât să anunțe mobilizare generală. „În această dimineață ne apărăm singuri țara”, a spus Volodimir Zelenski, într-o declarație la televiziunea publică. Chiar dacă Occidentul a anunțat noi sancțiuni dure pentru Rusia și a condamnat dur atacul asupra Ucrainei, Rusia nu pare să se lase înduplecată. Asta nici după ce, chiar în Rusia, mii de oameni au ieșit pe străzile marilor orașe pentru a protesta împotriva invaziei în Ucraina.

Primarul orașului de la sud de Kiev vorbește despre lupte grele pe străzi. Primarul orașului Vasilkiv, care se află la aproximativ 35 de kilometri sud de Kiev, a declarat că acum au loc lupte aprige în mijlocul orașului.

Este complet ocupat de lupte”, a spus primarul Natalia Balasynovich, la postul parlamentului ucrainean sâmbătă dimineața.

Ea a adăugat că au existat pierderi de partea ucraineană — „mulți răniți, din păcate”.

Se aud focuri de armă la Kiev. Mai multe rafale de focuri de armă au fost auzite în capitala Ucrainei Kiev, aproape de centrul orașului, în jurul orei 5:45, ora locală, sâmbătă.

Luptele au izbucnit pe străzile din Kiev, spune guvernul capitalei într-un comunicat citat de agenția de presă ucraineană Interfax, citată de BBC.

„În acest moment, există lupte pe străzile orașului nostru”, se arată în comunicat.

Autoritățile avertizează locuitorii să rămână în adăposturi și să nu se apropie de ferestre sau balcoane.

După o serie de explozii vineri seara și sâmbătă devreme în și în jurul capitalei ucrainene, orașul a avut o pauză în ultimele 45 de minute. Începând cu ora locală 5 a.m., orașul a fost liniștit, fără explozii auzite sau văzute de reporterii CNN de la sol.Ambasada Statelor Unite în Ucraina i-a avertizat sâmbătă pe cetăţenii americani printr-un tweet că în orice moment „condiţiile se pot deteriora fără avertisment”.

Rusia se confruntă cu o rezistență puternică, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.
Ucraina a reușit să păstreze orașele cheie, în ciuda atacurilor repetate din partea forțelor militare ruse, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.În declarația sa se arată că forțele ruse obțin câștiguri pe mai multe fronturi pentru a încerca să încercuiască capitala Kiev, dar s-au confruntat cu „rezistență puternică” din partea Forțelor Armate ucrainene.

Forțele ruse au efectuat și o aterizare amfibie într-o zonă dintre orașele Mariupol și Melitopol, situate în sudul Ucrainei, mai precizează Ministerul Apărării.

Ucraina afirmă că a respins un „atac” rus pe arteră din Kiev. Forţele ucrainene au afirmat sâmbătă că au respins un „atac” nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului, scrie AFP.„Atacul a fost respins”, a făcut cunoscut armata ucraineană, într-un mesaj pe contul său de Facebook, fără a oferi mai multe detalii despre locul exact al acestei confruntări.

Un alt transportator rus Il-76 a fost doborât. Apărarea aeriană a Ucrainei de lângă Bila Tserkva, la aproximativ 80 de kilometri sud de Kiev, a doborât cea de-a doua aeronavă care avea capacitatea de a transfera peste 100 de parașutiști pentru a ateriza lângă Kiev, potrivit Agenției de Stat pentru Comunicații Speciale a Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.

SUA anunță că sunt pregătite să îl evacueze pe Volodimir Zelenski, „ținta numărul 1 a Rusiei”. Statele Unite ale Americii anunță că sunt pregătite să intervină pentru a-l ajuta pe președintele Volodimir Zelenski să părăsească Kievul, potrivit oficialilor americani și ucraineni.
Bătălia pentru Kiev este în derulare. Mai multe explozii au loc în capitală. Au fost văzute și auzite explozii în anumite părți ale capitalei ucrainene Kiev, după zile de lupte grele și explozii în suburbiile exterioare, în timp ce forțele ruse se apropie de oraș.Videoclipuri de la martori oculari arată explozii care au loc într-o zonă de la nord-vest de capitala Ucrainei Kiev. În zonă există o bază militară.

Echipele CNN din capitală au raportat, de asemenea, că au auzit explozii puternice în vestul și sudul orașului sâmbătă. La scurt timp după aceea, Serviciul de Stat al Comunicațiilor Speciale al Ucrainei a declarat că au loc ciocniri și într-o suburbie de est.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.