Pensiile , alocațiile și a treisprezecea pensie vor fi mai mari în 2022: Ministrul Muncii a semnat și a trimis spre avizare

TRIMITE PRIETENILOR

Pensiile, alocațiile și a treisprezecea pensie vor fi mai mari în 2022: Ministrul Muncii a semnat și a trimis spre avizare

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat joi, 9 decembrie, că a semnat şi trimis în circuitul de avizare două OUG. Una vizează majorarea alocaţiilor, iar cea de-a doua majorarea punctului de pensie şi a pensiei minime.

„Am semnat două OUG extrem de importante. Prima am semnat-o cu doamna ministru Gabriela Firea şi se referă la majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost prevăzut şi asumat în Programul de guvernare, ordonanţă care a plecat de la Ministerul Muncii către ministerele avizatoare şi, atunci când va primi avizul, va fi promovată în şedinţa de Guvern”, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, Marius Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că cea de-a doua OUG semnată vizează pensiile.

”Pensia minimă se va majora de la 800 de lei la 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie va fi majorată la valoarea de 1.586 de lei”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Ministrul Marius Budăi a mai spus că salariul minim pe economie va fi, de la 1 ianuarie, 2.250 de lei.

De asemenea, se va institui a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi.

Impactul bugetar al majorării pensiilor, de la 1 ianuarie, este de 11 miliarde suplimentar.

Cu cât cresc pensiile în 2022. Este posibil să se majoreze și salariile

„Acest 10% se aplică doar la pensiile pe contribuție, nu vorbim de acele indemnizații speciale”, a declarat deputatul PSD, Marius Budăi.

Este posibilă și o majorare de salarii. Din 2022, salariul minim pe economie va ajunge la 2.550 de lei.

Acum ceva timp, se vorbea despre o creștere a pensiilor cu 11%. Florin Cîțu preciza, însă, că această majorare ar duce la un deficit bugetar.

„Poţi să vorbeşti despre orice procent. Astăzi, noi avem (…) o discuţie deja aprobată cu Comisia Europeană.

Avem un parcurs al deficitului bugetar deja aprobat de Comisia Europeană.

România este ţara care este în deficit excesiv, a intrat după ce am avut acele excese ale politicii fiscale între 2017-2019, cu deficite foarte mari, am intrat în acest mecanism. Trebuie să corectăm acest mecanism, şi, toate ţările din UE reduc deficitele bugetare.

Nu există nicio ţară care să vină cu un deficit mai mare bugetar.

Deci, dacă vrem să nu fim penalizaţi de agenţiile de rating, de Comisia Europeană, să nu mai primim fonduri europene, de partenerii noştri internaţionali, de investitori, trebuie să ne ţinem de acest calendar pe care, deja, l-am negociat şi l-am aprobat cu toţii.

Agenţiile de rating ne-au spus foarte clar că, astăzi, România a trecut de la ‘negativ’ la ‘stabil’ tocmai pentru că a făcut aceste progrese şi avem acest calendar, această traiectorie.

Dacă deviem de la ele, ne întoarcem la negativ, mergem la junk, totul sare în aer”, declara premierul interimar al României, Florin Cîțu, zilele trecute, într-o ședință de Guvern.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.