Adolescentul vrea mai multă independență

TRIMITE PRIETENILOR

Adolescenul tau vrea sa mearga singur prin oras, sa stea toata noaptea la p petrecere sau chiar sa plece doar cu prietenii la munte. Oare cata libertate sa-i dai? Care sunt limitele pentru varsta lui?

Sa-i refuzi cu totul nevoia de autonomie inseamna sa-i refuzi dorinta de maturizare. Pe de alta parte, nu este intelept nici sa-l lasi cu totul liber. Tine minte: un adolescent sanatos vrea sa fie cat mai independent, pe cand un parinte sanatos stie sa puna limite atunci cand este cazul si sa-i dea libertate cu portia.

PRINCIPII GENERALE DE COMPORTAMENT

Relatia dintre parinte parinte si copil este un echilibru foarte fin, care depinde de la om la om si nu poate fi data o reteta in nicio carte de psihologie. In general, este util ca adolescentul sa fie constient de niste principia generale de comportament si relationare, care trebuie respectate. In schimb, sunt alte lucruri pe care le poate experimenta si reguli care pot fi incaltate.

EDUCATIA INCEPE DIN COPILARIE

Un adolescent nu se transforma dintr-o data, peste noapte. Daca in timpul copilariei, parintii au reusit sa-i insufle niste valori morale corecte, concepte de baza despre lume si viata, atunci canda ajuns in perioada critica a adolescentei va sti sa aleaga bine. In plus, este nevoie ca parintii sa fi mentinut afectiunea, caldura, legatura sincera, vie, originala cu copilul lor chiar si atunci cand acesta a gresit. Asta insemna ca ei si-au facut datoria si el va trece cu bine peste criza varstei.

PARINTII GATA SA AJUTE

Un adolescent care are valori si principii de viata morale si corecte, care se simte iubit, sprijinit si acceptat de parintii lui le va marturisi acestora atunci cand are probleme. Chiar daca va experimenta si va face anumite bravade, cum ar fi sa bea alcool, sa consume anumite substante sau sa aiba anumite experiente, el stie ca are la cine sa apeleze daca intra in bucluc si cu cine se poate sfatui. In cazul in care face vreo boacana, vei afla la timp pentru ca pagubele sa nu fie mari. Dar daca stie ca are doi “inchizitori”, care il vor condamna mai rau decat autoritatile, el va cauta povata si suport in alta parte si nu stie ce fel de oameni va gasi.

EXPLICA-I DECIZIILE TALE

Parintii pot incetini dorinta adolescentului de a fi cat mai liber. Insa nu ar trebui sa faca asta impunand niste reguli, ci explicandu-i cauza deciziilor. Ar trebui sa-i spuna de ce nu ar trebui sa faca un anumit lucru. Acasa ar trebui sa fie primele discutii despre pericolele la care se poate expune. Totodata, este bine ca tanarul sa aiba anumite obligatii, lucruri pe care trebuie sa le faca (treburi casnice si teme), nu doar drepturi si cerinte. Acesta va primi ceea ce doreste si in functie de cum si-a achitat datoriile pe care le are fata de scoala si casa. Adultii ar trebui, la radul lor, sa-si respite promisiunile.

NU INTRA IN JOCUL LUI

Adolescentul stie sa-si sustina cauza si poate fi insistent. Din copilarie ar trebui ca parintii sa nu reactioneze imediat la orice dorinta a lui, fie ea imediata sau nu. Ia-ti un timp de gandire inainte de a lua o decizie. Nu-ti lasa copilul sa te conduca. Ar trebui sa ai o pozitie activa, ferma, dar nu dictatoriala. Incearca sa-ti pastrezi calmul orice ar fi, chiar si atunci cand tranteste nervos usile. Nu intra in jocul lui. Nu este buna nici atitudinea prin care cedezi si il lasi sa faca orice pentru ca tipa, dar nici cea in care te rastesti si te impui cu forta. Invata-l tehnici de relaxare pentru a se calma, discuta cu el si explica-i de ce nu are voie sa faca anumite lucruri.

TREBUIE SA EXISTE SI REGULI

O greseala foarte mare ar fi sa-i acorzi foarte multa liberatate, fara sa-i dai o directie, anumite reguli. Exista acei parinti mereu ocupati, care nu le ofera sprijin copiilor si le spun sa faca ce vor, sa faca ce le spune interiorul. In acest caz, ei se pot simti abandonati, neglijati, nevalorificati, chiar daca ar putea fi invidiati de anumiti colegi. Multi au impresia ca un adolescent poate face cam tot ce poate un adult, dar nu este asa. Are inca nevoie de ajutor pentru a se dezvolta si a trece peste momentele mai grele. Cel care a fost lasat mereu sa faca ce doreste ar putea, mai tarziu, sa le reproseze parintilor ca nu i-au fost alaturi cand a avut nevoie.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.