Irișii, flori cu parfum de legendă…

TRIMITE PRIETENILOR

Botezati dupa numele zeitei care stapanea curcubeul, irisii erau pentru grecii antici un simbol al frumusetii si al fragilitatii. Pentru muritorii de rand, aceste flori erau considerate un semn divin.

Irisul sau stanjenelul este una dintre cele mai vechi flori, cultivata inca din Egiptul antic, unde reprezenta puterea si imbogatita in zilele noastre cu numerosi hibrizi in zeci de culori surprinzatoare. Datorita frumusetii sale deosebite, irisul a fost asociat cu Fecioara Maria in Evul Mediu si era adesea pictat pe icoanele si vitraliile care o reprezentau pe Maica Domnului. Ulterior, mai multi regi ai Frantei au ales irisul drept simbol al regalitatii si al protectiei divine, iar floarea aceasta fragila a inceput sa decoreze steaguri, stindarde, coronae si trene regale.

O FLOARE CU O MIE DE INFATISARI

Culoarea originala a acestei flori era mov, punctat cu galben la mijlocul petalelor. Dar in ultimii ani au fost obtinuti hibrizi surprinzatori, peste 300 la numar, in culori cu totul deosebite. De la irisii de un alb imaculat, la cei grena, albastri, galbeni, portocalii, roz, pana la irisii cu mai multe colori, azi avem o varietate larga de unde putem alege. Florile sunt toate alcatuite din trei petale mari, aplecate la exterior, si trei petale mai mici, intoarse spre interior. Sunt elegante si, cu cat sunt mai mari, cu atat atrag mai mult atentia in gradina. Exista si irisi pitici, care nu cresc mai mult de 10-15 cm inaltime, cu flori mici si delicate, cat un banut, si irisi care trec de un metru, cu flori mari, cat o palarie de copil.

CAND SE PLANTEAZA SI CUM SE CULTIVA IRISII

Irisii care cresc din rizomi sepot planta in lunile august-septembrie, iar cei care se inmultesc din bulbi se pot planta primavara, cand se incalzesc noptile, in lunle aprilie-mai. Irisii pitici arata minunat pe langa borduri, pe langa rocile decorative din gradina sau la marginea straturilor mai inalte de flori. Irisii foarte inalti trebuie plantati spre mijlocul straturilor de flori, unde pot iesi usor in evidenta. Ei au nevoie de un loc insorit, pentru c alumina si soarele sunt esentiale pentru inflorire. Irisii nu suporta prea bine umbra si or face flori mai mici sau decolorate. Nu sunt plante pretenioase la sol sau la apa, dar au nevoie de ingrasaminte bogate in fosfor si potasiu in perioada de crestere.

SFATURI UTILE

Cand plantezi rizomii de irisi, o parte din rizom se ingroapa in pamant, cealalta parte se lasa la suprafata, pentru a genera mugurii de plante noi.

Frunzele de la baza se taie imediat ce ingalbenesc.

Iarna, irisii se protejeaza de ger cu un strat gros de mulch sau de paie.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.