Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă

TRIMITE PRIETENILOR

Banca Națională a României lansează în această toamnă bancnota de 200 de lei, prima pe care se va afla chipul unei femei. Este vorba despre o ediție care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu.

Parlamentarul european Corina Crețu a anunțat pe pagina sa de Facebook lansarea în această toamnă a unei noi banknote în România, prima pe care se va afla chipul unei femei.

Este vorba despre o bancnotă de 200 de lei cu porteretul Ecaterinei Teodoroiu, figură reprezentativă a istoriei românești, eroină a Primului Război Mondial.

”Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei (200 de lei, după cum precizează Corina Crețu în răspunsul la un comentariu- n.red) celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu.

Ecaterina Teodoroiu (1894- 1917) a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.