AVERTISMENT înainte de începerea școlii: Fondul clasei INTERZIS, auxiliare cumpărate doar cu acordul părinților

TRIMITE PRIETENILOR

Federația Părinților a transmis câteva informații importante înainte de începerea noului an școlar.

Avizul epidemiologic se solicită doar la prima înscriere într-o unitate de învățământ, nu la începutul fiecărui an școlar, reamintește Federația părinților într-un comunicat primit de EduPedu.ro, semnat de președintele organizației, Iulian Cristache. Astfel, documentul de la medic este necesar la înscrierea la grădiniță, în clasa pregătitoare (la școală) și la înscrierea la liceu în clasa a IX-a sau la orice altă înmatriculare într-o unitate de învățământ preuniversitar, scrie edupedu.ro

„La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic”, amintește Federația care citează ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.629/ 2021.

Părinții trebuie să știe și că auxiliarele didactice (caiete de lucru, culegeri) care nu sunt cele obligatorii date gratuit de minister, ci cele cerute la clasă de învățător/profesor, se cumpără doar cu aprobarea părinților, prin achiziționarea voluntară, fie în mod individual, fie în mod colectiv prin intermediul asociațiilor de părinți, acolo unde există, mai scrie Federația.

Ce prevede noul regulament

Potrivit noului Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar ROFUIP 2022:

Art. 165, alin. (2) „Adunarea generală a părinților hotărăște cu privire la susținerea cadrelor didactice și a echipei manageriale a unității de învățământ privind activitățile și auxiliarele didactice și mijloacele de învățământ utilizate în demersul de asigurare a condițiilor necesare educării copiilor/elevilor“.

De asemenea, colectarea de bani de către părinți pentru atenții destinate profesorilor a fost eliminată din ROFUIP 2022: Art. 170, alin. (3) „Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor“. De remarcat – nu există sancțiuni în situația în care sunt părinți care strâng bani. – mai multe detalii

Amintim că, din 5 septembrie 2022 când încep cursurile anului școlar 2022-2023 pentru elevi, intră în vigoare un nou Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Alte modificări pe care le prevede actul sunt: elevii nu mai pot fi exmatriculați, transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, iar elevii vor beneficia de un plan de învățare individualizat.

Amintim și că părinții au în continuare obligația de a nu duce copiii la școală dacă au febră, tuse sau durere în gât, după cum se arată în prevederile contractului educațional, act valabil pe toată perioada de școlarizare în cadrul unității de învățământ și care conține drepturile și obligațiile reciproce ale părților.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.