Avertismentul OMS: Copiii mai mici de doi ani n-ar trebui să stea deloc în fața ecranelor de telefon sau tableta

TRIMITE PRIETENILOR

Copiii mai mici de doi ani n-ar trebui să stea deloc în fața ecranelor de telefon sau tableta, iar sub cinci ani, expunerea la conținut video trebuie limitată la o oră pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății a emis primul ghid de recomandări, cu intervale clare și limitări potrivite copiilor, pentru “consumul” de tehnologie, joacă, odihnă și activitate fizică. Studii recente arată că, în România, cei mici petrec, în medie, trei ore pe zi la televizor sau butonând telefonul și doar 40 de minute, jucându-se afară.

Prin copilărie, cei mici pot trece dând de furcă adulţilor sau cuminţi, tăcuţi şi… captivi unui ecran. Oganizatia Mondială a Sănătăţii avertizează părinţii că, sub doi ani, copiii n-ar trebui să fie lăsaţi mai mult de o oră odată în cărucior, leagăn sau scaun. Accesul la videoclipuri şi jocuri video, ca să stea liniştiţi, este nerecomandat.

Problemele încep când juniorul refuză şi să mănânce, dacă nu are tableta în faţă. Dacă obiceiul continuă, poate ajunge să se alimenteze compulsiv – mestecă atâta timp cât vede mişcare.

Camelia Ionescu, psiholog copii: ”O să doară cum s-ar spune… O să fie mai greu la început să-i spunem celui mic “mănânci fără să te uiţi la tv”, pentru că i se ia ceva, dacă a avut parte cu această asociere. Însă în 2-3 săptămâni garantat va putea să o facă. Din nefericire, timpul petrecut pasiv în faţa ecranului este asociat evident cu sedentarismul. Inclusiv intra şi se interpune în faţa unui somn de calitate.”

Asta pentru că lumina ecranului dă peste cap senzorii care îi arată copilului că e timpul să se odihnească. Pentru cei între 2 şi 5 ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere limitarea expunerii la o oră pe zi.

Olivia Petrea, psiholog: ”Un părinte îşi cumpără, de fapt, timpul pentru sine sau pentru a face altceva în casa “mituind” copilul cu tableta sau cu celelalte ecrane. E un adevăr pe care e timpul să îl recunoaştem, avem deja un deceniu de interacţiune intensivă cu ecranele digitale. Un copil petrece în medie în jur de 5 ore pe săptămână în activităţi care pot fi asociate cu joaca liberă, mai puţin de jumătate din timpul petrecut de părinţii lui, când aveau aceeaşi vârstă.”

Cum ajung copiii de azi să petreacă doar 40 de minute pe zi jucându-se afară şi trei ore în faţa ecranului? În parte, pentru că părinţii pun prea mult preţ pe vreme, oamenii mari uita că cei mici nu se topesc sub stropii de ploaie şi că ne putem folosi de umbrele şi pelerine. Când alunecă în noroi învăţa să-şi ţină echilibrul, iar hainele şi încălţările se curăță.

Sistemul de educaţie pentru preşcolari este, în România, departe de aceste recomandări. Grădiniţele în care copiii nu sunt lăsaţi ore întregi la televizor sunt foarte puţine.

Coordonator: ”Nu se pun desene la televizor… bine, nici n-avem televizor. Cred că o dată la două luni când se termina un proiect într-adevăr le punem un filmuleţ.

Potrivit OMS, joacă dinamica ar trebui să ocupe cel puţin 3 ore pe zi. Ideal e că întreaga familie să ia parte la joc.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana