Iti curge nasul, te doare in gat, stranuti cu foc si, in cazuri mai grave, simti ca aerul nu e deloc suficient pentru a-ti umple plamanii. Nu te indopa cu medicamente pentru raceala! Mergi la medic!
Sezon de tranzitie, ca si primavara, toamna poate aduce cu ea o serie de neplaceri legate de sanatate. In prim-plan se afla afectiunile respiratorii. Schimbarile bruste de temperatura le creeaza virusurilor un mediu proprice, iar noua ne dau batai de cap. E si vremea alergiilor cauzate de particule de polen si praf din aer. Ploile dese, umiditatea crescura, variatiile de temperatura, vantul sunt factori ce contribuie la scaderea imunitatii organismului. Chiar daca nu par a fi grave, nu trebuie exclusa vizita la medic. Caci fiecare se trateaza altfel.
GUTURAI SAU ALTCEVA?
Cand nasul curge si respiratia se ingreuneaza, e cazul sa ceri sfatul unui specialist. Caci toamna este si sezonul alergiilor. Iar simptomatologia unui banal guturai este aproape la fel cu cea a gripei, dar si a rinitelor alergice. Or, cand apare si febra in peisaj, poate fi vorba despre gripa, infectie acuta contagioasa, ce nu trebuie tratata cu superficialitate. Dar astmul este cea mai grava manifestare dintre toate. Iar toamna e mai des intalnit asa-numitul astm uscat, care nu este insotit si de bronsita. Respiratia devine astfel greoaie suieratoare, dificila, mai cu seama la eliminarea aerului din plamani. Manifestarile pot fi diferite de la un pacient la altul. Totusi, simptomele comune alergiilor de sezon sunt; stranutul frecvent, secretiile nazale abundente, pierderea mirosului, mancarimi la nivelul nasului si al ochilor, lacrimare, tuse. Unii oameni pot avea simptome la nivel digestiv, precum mancarimi in gura, umflarea limbii, a buzelor, senzatie de nos in gat, balonare, diaree.
DE CE APAR ALERGIILE TOAMNA?
Sursele de alergene sunt numeroase. Manifestarile conjunctivale si respiratorii sunt cauzate in principal de alergenele aeropurtate. Principalele aeroalergene ce pot induce manifestari toamna sunt porii anumitor specii de mucegaiuri si polenul plantelor ce infloresc in aceasta perioada (in special buruieni). Pacientii care au avut manifestari sezoniere (august-octombrie) in anii precedenti, sunt sfatuiti sa efectueze un consult alergologic inainte de inceperea sezonului. Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune in evidenta alergia si tot ele indica tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifica, singurul tratament posibil curativ.