Avertizați bătrânii! Escrocheria careia ii cad prada zeci de mii de pensionari

TRIMITE PRIETENILOR

Jurnalistii de la Recorder au realizat o noua investigatie de exceptie. Ei au descoperit reteaua de escroci care vinde „medicamente minune” pe internet, printre acestea numarandu-se si Detonic, prezentat drept medicament naturist care vindeca hipertensiunea.

O retea internationala coordonata din Rusia si Ucraina duce o campanie de escrocare in masa a populatiei de varsta a treia din Romania: oamenii sunt atrasi cu reclame mincinoase postate pe internet, sunt convinsi sa renunte la tratamentele prescrise de medici si sa le inlocuiasca cu suplimente alimentare fantoma, care le pot pune viata in pericol.

Pentru hipertensiune, se vand pe aceasta cale medicamente precum Detonic, Normalife, Neocard, Recardio, Cardiline, Cardio NJR, HeartTonic.

La mijloc este o afacere de zeci de milioane de euro, iar principalele victime sunt pensionarii si alte categorii de persoane neexperimentate in navigarea pe internet si in verificarea informatiilor. Impotriva lor se folosesc cele mai avansate tehnici de manipulare: sunt clonate site-urile unor institutii precum Ministerul Sanatatii, sunt furate identitatile unor medici care apar ca giranti ai suplimentelor fantoma si sunt folosite aplicatii care deviaza apelurile telefonice, astfel incat victimele sa nu mai poata da de urma celor care le-au vandut produsele.

Desi produsele sunt vandute in mod ilegal, nefiind avizate de Institutul pentru Bioresurse Alimentare (IBA), statul roman asista impasibil la aceasta uriasa inselatorie, aruncand vina pe vidul legislativ si lasandu-i pe consumatori singuri in fata escrocilor.

„Salvati-va de moartea cauzata de infarct sau atac cerebral!”, anunta prapastios varianta in limba romana a unuia dintre site-uri, care promite vindecarea „pentru totdeauna” a hipertensiunii. Salvarea, promite pagina, vine de la Detonic, „un produs senzational elaborat de savanti”. „Incepeti tratamentul acum si deveniti absolut sanatosi”, scrie pe aceeasi pagina de internet, facandu-se referire la „savantii romani din Centrul de flebologie de stat” si la „teste clinice la Institutul de Cardiologie”. Nu se mentioneaza care centru si care institut de cardiologie si este citat un anume „Savinski Andrei, medic de categorie superioara, candidat in stiinte medicale, stagiu 30 de ani”. 

Multi oameni incep sa creada ca Detonic chiar ii poate ajuta, desi nu este altceva decat un praf care contine seminte de dovleac, paducel, aloe vera, talpa-gastei si ciuperca chaga.

Marioara Achim, o femeie de 52 de ani din comuna Stancuta (judetul Braila), a fost printre cei care au crezut ca un praf de plante poate trata afectiuni cardio-vasculare. Femeia are probleme cu inima de 12 ani si se saturase de inghitit zi de zi pastilele prescrise de cardiologul ei pentru hipertensiune. A cumparat sase cutii de Detonic cu 500 de lei, pentru ca i s-a spus ca e „o oferta speciala”. Operatorul i-a recomandat sa renunte la pastilele prescrise de cardiolog. „Mi-a dat toate detaliile, mi-a spus ca Detonic ar fi cel mai bun si ca o sa scap de tensiune. Insa imi era foarte rau, pentru ca renuntasem la tratamentul dat de medic”.

Dupa o perioada, operatorul a sunat-o din nou si i-a prezentat o noua promotie. Desi femeia i-a spus ca se simte rau, operatorul a insistat sa continue tratamentul cu Detonic, ca se va simti mai bine. L-a ascultat: „Imi crestea tensiunea, nu o puteam controla, nu ma puteam ridica din pat. Asa ca am renuntat singura si mi-am luat tratamentul meu. Nu recomand la nimeni. Am luat Detonic timp de 10 zile si nu mi-a folosit la nimic”.

Citeste integral pe site-ul Recorder.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.