Românii se feresc de vaccinul AstraZeneca. Germanii şi francezii nu se mai prezintă la programări. Lista reacțiilor adverse, potrivit prospectului

TRIMITE PRIETENILOR

Românii încep să se ferească de vaccinul AstraZeneca. La trei luni de la începutul campaniei de vaccinare, o femeie a intrat în şoc anafilactic după imunizarea cu serul celor de la Oxford. Mulţi dintre cei care au primit deja prima doză se plâng de reacţii adverse puternice.

Femeia de 46 de ani a intrat în şoc anafilactic la zece minute după ce a a fost imunizată cu prima doză din vaccinul produs de AstraZeneca. S-a înroşit la faţă, i-a scăzut tensiunea şi a leşinat.

Dr. Florin Popa, director medical: I-a fost administrat în cadrul centrului de vaccinare Epipen şi apoi o fiolă de adrenalină, după care pacienta şi-a recăpătat starea de conştienţă.

Deşi are probleme de sănătate, femeia nu avea istoric de alergii.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Nu au fost anunţate la nivel mondial decese produse de acest tip de reacţie alergică severă.

După 24 de ore la Terapie Intensivă, pacienta a fost externată.

Dr. Florin Popa, director medical: Pacienta e stabilă şi nu mai prezintă niciun risc. De notat că nu se recomandă administrarea rapelului.

Statistică – reacții adverse în funcție de vaccin, în România

81.424 doze AstraZeneca
899 reacţii adverse

677.634 doze Pfizer
3.415 reacţii adverse

77.802 doze Moderna
262 reacţii adverse

Peste 81.000 de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în România. Şi au fost raportate 899 de reacţii adverse. Mai multe decât în cazul imunizării cu vaccinurile Pfizer şi Moderna. Reacţiile adverse posibile variază de la durere la locul injecţiei, la frisoane, febră, vărsături şi erupţii pe piele.

Pacientă imunizată: Primele reacţii au apărut a doua zi constând în frisoane, febră destul de mare, în jur de 40. Dureri de cap, ameţeli, stare de moleşeală.

Unii dintre cei care au primit prima doză de AstraZeneca nici mai nu vor să facă rapelul.

Pacientă imunizată: Momentan nu ştiu dacă voi face sau nu rapelul având în vedere acele reacţii, încă sunt speriată.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Este un alt tip de vaccin, foloseste un vector viral. La cea de-a doua doză, rata de reacții adverse este mult scazută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager.

Europa de Vest se teme de vaccinul produs AstraZeneca

Există însă o reticenţă în toată Europa. Germanii şi francezii nu se mai prezintă la programări pentru vaccinarea cu Astra Zeneca. Sute de mii de doze au rămas nefolosite.

Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii: Niciunul dintre cei care s-au imunizat cu prima şi a doua doză de vaccin AstraZeneca nu a fost internat în spital după vaccinare, în comparaţie cu cei care nu s-au vaccinat. Deci oferă protecţie.

În Italia, mai multe cadre medicale refuză să se prezinte la rapel.

Iar Elveţia a refuzat chiar să aprobe vaccinul făcut la Oxford. Majoritatea ţărilor europene nu permit imunizarea cetăţenilor peste 55 de ani cu vaccinul Astra Zeneca.

Mene Panaglos, vicepreședinte AstraZeneca: Vaccinul acţionează într-un mod similar atât pentru oamenii cu vârsta de sub 65 de ani, cât şi peste.

Peste 300.000 de doze de vaccin au ajuns până acum în România, a anunţat compania productoare.

Reacţii alergice la vaccinul AstraZeneca

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10)
– sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției
– senzație de oboseală
– frisoane sau senzație de febrilitate
– durere de cap
– greață
– durere articulară sau musculară

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
– umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției
– febră
– vărsături sau diaree

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
– somnolență sau amețeli
– scădere a poftei de mâncare
– umflare a ganglionilor limfatici
– transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele

*sursa: prospect AstraZeneca

Sursa – Observatornews.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.