Avocatul Poporului ataca la CCR si Legea carantinarii, nemultumita de un pasaj legat de izolarea pacientilor

TRIMITE PRIETENILOR

Avocatul Poporului cere sa fie declarata neconstitutionala prevederea legata de „izolarea intr-o unitate sanitara sau la o locatie alternativa atasata unitatii sanitare”. Renate Weber (ALDE), a cerut vineri CCR sa declare drept neconstitutionala o prevedere din Legea carantinei privind izolarea pacientilor.

Avocatul Poporului sustine ca izolarea in spital este constitutionala doar daca reprezinta ultima solutie si se recurge la ea dupa epuizarea oricarei alte cai de rezolvare a problemei.

In urma unei actiuni similare la CCR a Avocatului Poporului, carantina a fost declarat neconstitutionala, astfel incat peste 5.000 de pacienti cu coronavirus au putut sa circule liber in societate, contribuind astfel semnificativ la actuala explozie a numarului de infectari.

Premierul Orban a sugerat recent ca Avocatul Poporului este vinovata de numarul mare de decese provocat de coronavirus.

„Cum sa isi asume Guvernul, cand Guvernul a dispus toate masurile, care au fost anulate prin decizii ale Curtii Constitutionale, luate la solicitarea Avocatului Poporului”, a spus Orban, intrebat cine isi asuma decesele persoanelor care au murit dupa ce au solicitat externarea sau au refuzat internarea in spital.

„Dreptul la viata si dreptul la sanatate sunt drepturi fundamentale. Daca nu esti sanatos nu poti sa te bucuri de alte drepturi, nu poti sa te duci la munca, nu poti sa te duci sa te distrezi, nu poti sa te duci in concediu. Obiectivul nostru fundamental a fost sa asiguram dreptul la sanatate si dreptul la viata. N-as vrea sa va dau exemple despre oameni, fiecare ce-a patit, multi dintre ei oameni care erau sceptici in privinta virusului. Eu nu-mi doresc ca un roman sa ajunga sa inteleaga pericolul numai daca se intampla ceva unui apropiat”, a adaugat premierul.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.