Actul normativ a fost contestat de Guvernul Orban
Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de Guvernul Orban pe 15 iulie, printre critici numărându-se faptul că legea nu respectă prevederile constituționale legate de sursa de finanțare și că încalcă prevederile Constituției privind claritatea și previzibilitatea legii.
USR i-a solicitat premierului Ludovic Orban să explice public motivele pentru care a luat o decizie ”în favoarea hoților de lemne”, atacând la Curtea Constituțională legea de înființare a „DNA-ului pădurilor”.
Curtea Constituțională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, obiecția Guvernului PNL și a declarat neconstituțională legea USR privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), supranumită ”DNA-ul pădurilor”, a anunțat CCR prin intermediul unui comunicat de presă.
Pe 16 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă a USR privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), supranumită ”DNA-ul pădurilor”.
Legea a fost adoptată aproape în unanimitate, cu 119 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” și 11 abțineri (UDMR). De asemenea, s-au mai abținut și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), precum și senatorul Ioan Simionca, tot de la ALDE.
Cei de la USR au criticat faptul că maghiarii nu au votat actul normativ, subliniind că ”de-a lungul timpului au încercat să vâneze pădurile statului și au profitat în urma defrișărilor”.
”Uniunea Salvați România transmite că votarea proiectului de lege înseamnă un moment istoric pentru combaterea infracționalităților de mediu din țara noastră. Prin înființarea DNA-ului Pădurilor Parlamentul arată că protejarea mediului devine o prioritate pentru România”, a transmis USR într-un comunicat de presă.