Ce cauzează picioarele reci. Când ar trebui să facem o vizită la medic

TRIMITE PRIETENILOR

Expresia „picioare reci” nu se referă doar la a fi nervos înainte de un eveniment mare, precum nunta ta. Unii oameni au literalmente picioarele reci.

Mulți oameni vor avea picioarele reci la un moment dat în viața lor. Unele cauze sunt temporare și inofensive, dar altele ar putea indica condiții de sănătate mai grave.

Ce cauzează picioarele reci?

Există mai multe cauze diferite ale picioarelor reci. Uneori, cel mai simplu motiv este lipsa căldurii. Dacă ești în blugi și un tricou și picioarele tale sunt goale, este logic să se răcească mai întâi. Cu toate acestea, există și alte cauze.

Circulație slabă

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale picioarelor reci. Circulația deficitară poate face dificilă obținerea de sânge cald suficient în picioare în mod regulat, menținându-le mai răcoroase decât restul corpului.

Problemele de circulație pot apărea ca urmare a unei afecțiuni cardiace, în care inima se străduiește să pompeze sânge prin corp într-un ritm suficient de rapid. Circulația slabă poate fi rezultatul stării prea mari de un stil de viață sedentar. Dacă stați la birou toată ziua pentru a munci, este posibil să experimentați acest lucru. Fumatul poate provoca și o circulație deficitară.

Anemie

Anemia se dezvoltă atunci când aveți o lipsă de celule roșii din sânge. Aceasta este o altă cauză frecventă a picioarelor reci, în special în cazurile severe de anemie. Anemia cu deficit de fier poate apărea chiar și la persoanele altfel foarte sănătoase. Poate fi tratat relativ ușor cu modificări ale dietei și prin administrarea de suplimente.

Diabetul de tip 1 și tip 2

Diabetul poate provoca nu numai picioarele care sunt reci la atingere, ci și picioarele care se simt reci din cauza leziunilor nervoase. Alte simptome pot include amorțeală sau furnicături la picioare. Dacă aveți simptome de afectare a nervilor la picioare, consultați-vă medicul și aveți grijă suplimentară să le verificați dacă există tăieturi sau leziuni.

Hipotiroidism

Această afecțiune apare atunci când tiroida este subactivă și nu produce suficient hormon tiroidian. Acest lucru interferează cu metabolismul corpului. Deoarece metabolismul controlează atât bătăile inimii, cât și temperatura corpului, o tiroidă subactivă ar putea contribui la reducerea circulației și la picioarele mai reci.

Alte cauze mai puțin frecvente ale picioarelor reci includ: · boală vasculară periferică sau îngustarea arterelor din cauza plăcilor · arterioscleroză · afectarea nervilor din alte cauze

Când ar trebui să văd un medic?

Dacă ați observat că aveți picioarele reci, puteți să-l întrebați pe medicul dumneavoastră la următoarea vizită.

Faceți o programare cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă aveți picioare reci și: · răni pe degetele de la picioare și degetele care durează mult timp să se vindece · oboseală · schimbări de greutate · febră · dureri articulare · orice modificări ale pielii, cum ar fi o erupție cutanată sau îngroșarea pielii

De asemenea, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră dacă picioarele vă sunt reci, dar pielea nu vă este rece la atingere. Acesta ar putea fi un simptom al unei afecțiuni neurologice.

Cum este diagnosticată cauza picioarelor reci?

Medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic și va căuta semne de traume sau leziuni ale nervilor apăsând pe diferite zone de pe picioare. Probabil veți face o analiză a sângelui, care poate verifica afecțiuni precum anemie, diabet sau hipotiroidism.

Medicul dumneavoastră vă va recomanda să faceți o electrocardiogramă, care îl va ajuta să evalueze funcționarea inimii, dacă suspectează că boala cardiacă sau circulația deficitară este o cauză. De asemenea, poate efectua un test index gleznă-brahial, unde măsoară tensiunea arterială la diferite membre pentru a vedea care sunt afectate. Dacă descoperă că boala arterelor periferice poate fi o cauză, va face o ecografie pentru a analiza fluxul sanguin din arterele dumneavoastră.

Cum sunt tratate afecțiunile care cauzează picioarele reci?

Tratamentele vor depinde în mare măsură de cauza principală a picioarelor reci. În general, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil exerciții fizice regulate pentru a îmbunătăți circulația. Exercițiile fizice pot ajuta, de asemenea, la tratarea sau prevenirea altor afecțiuni, inclusiv a afecțiunilor cardiace.

Unele cauze ale picioarelor reci, cum ar fi hipotiroidismul și anemia, pot fi tratate cu medicamente. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie blocante de calciu, care pot ajuta la deschiderea vaselor de sânge, pentru afecțiuni precum Raynaud sau anumite afecțiuni cardiace.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.