Într-adevăr, cearta din motive financiare este una dintre cele mai întâlnite și mai periculoase într-un cuplu. Află ce ar fi de făcut pentru a o rezolva!
Un studiu recent al unei universități din Statele Unite arată că, cu cât sunt mai dese certurile privind finanțele, cu atât riscul de divorț este mai mare, mai ales dacă altercațiile apar de mai multe ori pe săptămână. Bineînțeles, soții se ceartă și din alte motive precum educația copiilor, treburile casnice, relația cu socrii etc., dar conflinctele pe motive bănești sunt cele mai periculoase pentru stabilitatea familiei.
STILURI DE VIAȚĂ DIFERITE
În spatele reproșurilor de natură financiară se află nepotrivirea între valori, stiluri de viață, scopuri și priorități. Dacă la începutul relației, nu era important cum se împarte nota de plată atunci când partenerii ieșeau în oraș, în timp, mizele cresc. După căsătorie, mutarea împreună, nașterea copiilor, bunurile comune sunt din ce în ce mai numeroase și diferențele de gândire despre cum se cheltuiesc banii devin din ce în ce mai evidente și mai deranjante. Uneori, se poate ajunge într-un impas, iar certurile dese nu fac decât să ducă la escaladarea conflictelor.
CE SE AFLĂ ÎN SPATELE CONFICTULUI
De regulă, în spatele conflictului din cauza banilor se poate afla și o altă cauză, care trebuie, în mod obligatoriu, găsită și dezbătută. Și pentru soț, și pentru soție, banii înseamnă ceva diferit. Motivele ascunse de ceartă din motive financiare pot fi numeroase și diferite, precum: lupta pentru control și putere, confirmarea stimei de sine, unul dintre soți nu se simte destul de apreciat sau destul de iubit, importanța statutului social pentru a face bune impresii prietenilor, rudelor, cunoștințelor, eliberare de stres, umplerea unui gol din viata unuia dintre parteneri prin cumpărături compulsive, nevoia de căldură sufletească și companie etc.
GĂSIȚI O CALE DE MIJLOC
Primul pas pentru împăcare este să conștientizați amandoi cât sunteți de diferiți. Răspundeți la întrebarea ce își dorește fiecare să facă cu banii și care ar fi cel mai important lucru, spun specialiștii în relații de cuplu. Dacă vedeți că există o cale de mijloc, puteți continua. Daca vă doriți lucruri complet diferite, dar și să rămâneți împreună, atunci este indicat să încercați să vedeți până unde puteți negocia și cum puteți ajunge la o decizie comună. Nu puteți să continuați să vă certați, aceasta nu e o opțiune.
DISCUTAȚI ȘI NEGOCIAȚI
Dacă locuiți împreună, dar nu sunteți căsătoriți, problema compatibilității este aceeași atunci când apar certuri din pricina banilor. Răspunde la următoarele întrebări: “Puteți să conviețuiți împreună în armonie?”, “Vă doriți aceleași lucruri?”, “Demarați proiecte comune care vă pot uni?”. Se poate să aveti valori și țeluri destul de apropiate, dar să aveți stiluri de viață complet diferite. De exemplu, unul dintre voi își poate dori concedii lungi și costisitoare, iar celălalt vrea să economisească. Puteți discuta să vă dați seama dacă vă puteți tolera până la un punct și în ce mod puteți proceda. Indicat ar fi să-ți arăți nemulțumirile de la început sau în momentul în care apar, pentru a nu ajunge la conflicte nerezorvabile.