Cehia sanctiuni fara pecedent contra Rusiei: refuza sa mai elibereze vize rusilor si belarusilor pana in martie 2023

TRIMITE PRIETENILOR

Guvernul ceh a decis sa nu mai elibereze vize si permise de sedere temporara pentru cetatenii rusi si belarusi pana la sfarsitul lunii martie 2023, anunta publicatia Ceske Noviny.

Decizia este menita sa protejeze interesele de politica externa si sa asigure securitatea Republicii Cehe. Scopul deciziei este de a exercita presiuni asupra Rusiei si Belarusului, care sprijina Moscova in razboiul impotriva Ucrainei, pentru a pune capat ostilitatilor.

Restrictiile, insa, nu vor afecta pe toata lumea. Vizele umanitare fac obiectul unei exceptii. In plus, rusii si bielorusii care au deja un permis de sedere si doresc sa il reinnoiasca nu fac obiectul restrictiilor, la fel ca si membrii de familie ai strainilor cu permis de sedere in Republica Ceha.

Pe 24 februarie, presedintele ceh Milos Zeman a comparat Rusia cu un „nebun” si a cerut tarilor sa se apere nu doar in cuvinte, ci si in actiuni. „Omul nebun trebuie izolat”, a spus el.

In urma invaziei rusesti in Ucraina, unele tari din UE, inclusiv Republica Ceha, Letonia, Lituania si Estonia, au suspendat vizele pentru rusi, cu exceptia unor cazuri speciale.

La 17 iunie, Cabinetul de ministri al Ucrainei a decis sa introduca un regim de vize cu Rusia incepand cu 1 iulie. Cetatenii rusi vor putea obtine o viza pentru a intra in Ucraina dupa introducerea regimului respectiv.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.