Claudiu Manda este suspect intr-un dosar DNA. Un primar PSD din Dolj l-a turnat procurorilor

TRIMITE PRIETENILOR

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda, vicepresedinte al PSD si sotul Liei Olguta Vasilescu, este suspect intr-un dosar DNA de trafic de influenta dupa ce a intervenit in favoarea a zeci de olteni dintr-o comuna din Dolj care au luat ajutoare sociale in mod ilegal. Primarul PSD al comunei a recunoscut tot in fata procurorilor DNA.

Un acord de recunoastere a vinovatiei incheiat intre fostul primar al comunei Bratovoesti, judetul Dolj, Ion Marin, si DNA scoate la iveala modul in care zeci de decizii de recuperare a unor ajutoare sociale in valoare de peste 315.000 de lei platite ilegal au fost anulate in urma interventiei facute de presedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, la directorul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Dolj, anunta Adevarul. Potrivit acordului de recunoastere a vinovatiei, validat in octombrie 2020 de Tribunalul Dolj, faptele dateaza din anul 2015, cand Claudiu Manda era deputat si presedinte al PSD Dolj, functie pe care o detine si in prezent.

Totul a inceput in mai 2015, cand Serviciul de Inspectie Sociala din cadrul AJPIS Dolj a efectuat un control privind legalitatea acordarii venitului minim garantat (VMG) pentru locuitorii comunei Bratovoesti. In urma controlului s-a descoperit ca peste 60 din cei 113 beneficiari de ajutor social au incasat in mod necuvenit, in diferite perioade de timp, venitul minim garantat.

In urma controlului de la Bratovoesti, AJPIS a emis decizii de recuperare a banilor cerandu-le celor care au primit ajutoare sociale ilegal „sa restituie in cel mai scurt timp sumele”. Dupa ce au primit deciziile de restituire a banilor, beneficiarii s-au dus cu jalba in protap la primarul Ion Marin (PSD), cerandu-i sa faca ceva pentru a-i scapa de restituirea banilor. Pentru ca „era interesat sa pastreze in continuare pentru sine si PSD, partidul pe care il reprezenta, spijinul electoral al acestor persoane”, primarul din Bratovoesti a decis sa intervina la directorul AJPIS Dolj, Marius Simcelescu, pentru anularea deciziilor de restituire a banilor.

Potrivit DNA, primarul stia ca directorul AJPIS este militant PSD, cunoscandu-l de la intalnirile de partid. Cu toate acestea, primarul din Bratovoesti „a considerat ca aceasta relatie bazata doar pe relatia de apropiere fata de acelasi partid, PSD, nu este suficienta pentru a-l determina pe director in sensul dorit, fiind constient ca s-ar fi lovit de refuzul acestuia intrucat rezolvarea problemei presupunea o incalcare a legii”.

Pentru a-l convinge pe directorul AJPIS sa anuleze deciziile de impunere emise pe numele a zeci de asistati social din Bratovoesti, primarul a apelat la presedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, care la vremea respectiva era deputat PSD.

Potrivit DNA, in data de 05.06.2015, primarul Marin Ion s-a intalnit cu Claudiu Manda la sediul PSD Dolj, i-a spus presedintelui PSD Dolj despre ce este vorba, iar Manda l-a sunat, in prezenta primarului, pe directorul AJPIS Dolj caruia i-a cerut „sa se intalneasca cu primarul si sa stabileasca impreuna ce e de facut”. Directorul AJPIS l-a asigurat pe Manda ca a inteles si ca o sa rezolve problema, lucru care s-a si intamplat.

Potrivit DNA, Claudiu Manda „a incercat sa minimizeze implicarea sa in chestiunea respectiva”. Cu toate acestea, se mai arata in acordul incheiat de fostul primar din Bratovoesti si DNA, Manda „nu s-a rezumat in a-l indrepta pe primar catre director, ci a decis sa il contacteze el insusi, fiind constient ca numai astfel directorul va intelege indeajuns de limpede ca de respectiva chestiune sunt interesati atat el cat si partidul pe care il reprezinta”.

Fostul director al AJPIS Dolj, Marius Simcelescu, a recunoscut si el, la DNA, ca a fost contactat de catre Claudiu Manda, care i-a cerut sa se intalneasca cu primarul din Bratovoesti spunandu-i ca „are o problema care este de competenta sa”. „Prin urmare, din acel moment, pentru Manda Iulian-Claudiu era limpede ca orice demers al sau pe langa directorul AJPIS Dolj in legatura cu problema respectiva, in conditiile in care stia ca are asupra acestuia o reala si puternica influenta si autoritate din pozitia de presedinte al PSD Dolj, a fost intreprins in primul rand cu scopul capacitarii acestuia de a se implica in solutionarea respectivei probleme.

In plus, suspectul Manda Iulian-Claudiu a avut convingerea ca directorul va rezolva favorabil problema si a actionat anume in acest scop”, mai sustine DNA. Inspectorii AJPIS care au realizat controlul la Bratovoesti au depus marturie in care au aratat ca „la inceputul lunii iunie 2015, dupa finalizarea controlului si emiterea deciziilor de recuperare a sumelor incasate necuvenit directorul Simcelescu Marius le-a cerut sa modifice rezultatele controlului in sensul de a nu mai fi constatate nereguli la nivelul comunei Bratovoesti”. Dupa ce a fost refuzat de subordonati, directorul de la AJPIS impreuna cu asistentul social din Bratovoesti si cu primarul Ion Marin au gasit o alta solutie: stornarea debitelor pe baza unei adrese care sa ateste in fals ca documentele care lipseau cu ocazia controlului efectuat de AJPIS existau si au fost gasite ulterior.

Din acordul de recunoastere a vinovatiei validat de Tribunalul Dolj reiese ca Claudiu Manda ar avea in dosar calitate de suspect. Potrivit DNA, interventia „suspectului” pe langa directorul AJPIS „nu avea nici o legitimare conferita de calitatea acestuia de deputat in Parlamentul Romaniei, ci a vizat exclusiv rezolvarea unor interese individuale si de partid, in scopul de a obtine in mod necuvenit pentru sine, PSD si Ion Marin (n.r. primarul din Bratovoesti), sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social si de a le procura acestora tot in mod necuvenit un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate catre AJPIS Dolj”.

„Trebuie aratat ca punctul de pornire a intregii constructii infractionale l-a constituit temerea sau mai bine spus certidudinea faptului ca PSD va pierde sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social de pe raza comunei Bratovoesti, nemultumiti de faptul ca fusesera obligati sa restituie unele sume incasate in mod necuvenit cu titlu de ajutor social. Din materialul probator a rezultat ca aceste persoane devenisera chiar virulente la adresa primarului Ion Marin, caruia ii imputau situatia creata”, se mai arata in document.

Astfel, potrivit DNA, Claudiu Manda „si-a folosit influenta si autoritatea fata de inculpatul Simcelescu Marius, inclusiv cu scopul de a obtine pentru PSD si implicit pentru sine si primar sprijin electoral din partea unor persoane”.

„Evident ca scopul de a obtine sprijin electoral din partea unor persoane nu este in sine unul ilicit, insa modalitatea in care s-a urmarit atingerea lui de catre Manda Iulian Claudiu este ilicita, prin intreprinderea de demersuri ce contravin legii, atat din perspectiva faptului ca si-a folosit influenta si autoritatea fata de inculpatul Simccelescu, cat si din aceea a faptului ca demersul sau avea ca finalitate urmarita procurarea unor avantaje patrimoniale determinate pentru unele persoane in schimbul obtinerii sprijinului electoral”, se mai arata in acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat intre DNA si fostul primar din Bratovoesti.

Citeste integral in Adevarul.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.