Comandantul unui distrugător rusesc a furat cele două elice ale vaporului, 13 tone fiecare, și a pus în locul lor unele contrafăcute

TRIMITE PRIETENILOR

Marina rusă a anunțat că un fost comandant al distrugătorului dezafectat Bespokoynyy, din clasa Sovremenny, a conspirat cu alți militari și civili și a furat cele două elice de bronz ale navei, în timp ce se afla în docul uscat unde era pregătit să fie transformat în doc plutitor, scrie portalul american The Drive, care citează publicația rusă Interfax.

Pe 11 ianuarie 2021, Sergei Sharshavykh, șeful departamentului de investigații militare al Flotei Baltice a Marinei Ruse, a confirmat că ancheta privind furtul e aproape completă. Numele fostului comandant al Bespokoynyy sau al oricăruia dintre complicii lui și ce fel de pedepse riscă ei nu au fost dezvăluite. Cele două elice sunt evaluate la aproximativ 39 de milioane de ruble, puțin peste 522.513 dolari. Sharshavykh, anchetatorul marinei ruse, a declarat pentru Interfax că, pentru a-și „acoperi urmele”, cei implicați în furt au montat două elice contrafăcute, al căror „cost și calitate sunt de câteva ori mai mici” decât cele originale din bronz.

Jaful a avut loc la șantierul naval Yantar, din enclava rusă Kaliningrad, care este geografic separată de restul țării și este situată între Polonia și Lituania, pe Marea Baltică. Kaliningrad, care este puternic militarizat, găzduiește și sediul Flotei Baltice. Nu este clar când a avut loc furtul, dar Sharshavykh a spus că acest lucru s-a întâmplat după ce Bespokoynyy a ajuns la Yantar în 2016, pentru a fi transformat într-o navă muzeu, după dezafectarea sa din Marina Rusă. Acest proces a inclus îndepărtarea temporară a celor două elice ale distrugătorului, precum și a arborilor de transmisie, și etanșarea corpului în așa fel încât să îi permită să rămână pe linia de plutire, dar fără a fi necesară o întreținere regulată. Distrugătorul a fost dezafectat în mod oficial în 2018 și este acum expus la Parcul Patriot din Kronstadt, pe Insula Kotlin, lângă Sankt Petersburg.

Comandat la două zile după dizolvarea Uniunii Sovietice Au fost construite un total de 21 de exemple ale clasei Sovremenny, cunoscută și sub denumirea de clasa Proiectul 956 Sarych, dintre care prima a fost livrată marinei sovietice în 1980. Construcția acestor nave, inclusiv patru care au fost trimise către Marina Armatei Populară de Eliberare a Chinei (PLAN), a continuat în Rusia după căderea Uniunii Sovietice. Bespokoynyy a fost comandat abia la 28 decembrie 1991, la două zile după ce sovietul suprem a votat oficial dizolvarea Uniunii Republicilor Sociale Sovietice.

La momentul introducerii primei nave, clasa Sovremenny avea unele dintre cele mai avansate radare, sisteme de comunicații și sisteme de război electronic din flota sovietică. În ceea ce privește cazul lui Bespokoynyy, dezvăluirea faptului că elicele i-au fost furate vine la puțin peste o lună după ce au apărut rapoarte conform cărora hoții au scos „echipamente radio” nespecificate dintr-unul dintre avioanele extrem de sensibile Il-80 Maxdome „ale Doomsday”, Forțele Aeriene Ruse.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.