Companiile italiene, suspectate că ocolesc masiv sancţiunile la adresa Rusiei prin Turcia. Sunt douăzeci de țări prin care Rusia reușește să ocolească sancțiunile impuse de SUA și UE pentru războiul din Ucraina.

TRIMITE PRIETENILOR

Companiile italiene sunt suspectate că fentează masiv sancțiunile împotriva Rusiei, scrie Corriere della Sera. Ce indicii sunt? Explozia misterioasă a exporturilor italiene către Turcia, în paralel cu avântul la fel de misterios al exporturilor turcești către Moscova.

Sunt douăzeci de țări prin care Rusia reușește să ocolească sancțiunile impuse de SUA și UE de la începutul războiului din Ucraina. Printre acestea se numără TurciaChina și Emiratele Arabe Unite, precum și mai multe foste republici sovietice suspecte de la început: Kazahstan, Kârgâzstan, Armenia și chiar Georgia, invadată de Rusia în 2008 și, unde zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în sprijinul Ucrainei la începutul invaziei.

O analiză a fluxurilor comerciale arată clar că, în câteva luni, Turcia în special a devenit treptat o platformă prin care numeroși exportatori italieni continuă să aprovizioneze Rusia la scară foarte mare, chiar și când este ilegal.

Sunt sute de cazuri internaționale de ocolire a sancțiunilor la adresa Rusiei prin cele douăzeci de țări. Aceste state sunt în centrul unui raport întocmit de un grup de experți condus de fostul ambasador al SUA la Moscova Michael McFaul și Andriy Yermak, șeful biroului președinţiei ucrainene. Mai mulţi experţi se aşteaptă ca grupul Yermak-McFaul să sugereze guvernelor occidentale să închidă portițele care au permis ocolirea sancţiunilor, amenințând cu aşa-numitele sancțiuni “secundare” țările care ajută Rusia printr-o rețea de comerț triunghiular.

Acest lucru nu va fi ușor de făcut, având în vedere anvergura unora dintre națiunile implicate. O analiză a datelor comerciale din Italia către Turcia și din Turcia către Rusia sugerează că are loc un comerț triunghiular pe această rută pentru ocolirea sancțiunilor. Este greu de explicat altfel ciudățeniile flagrante din ultimele luni, scrie Corriere della Sera


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.