Compoziţia lăptişorului din botcă

TRIMITE PRIETENILOR

Producţia de lăptişor se realizează de obicei prin metoda folosită în creşterea de mătci. Între-o colonie orfanizată şi pregătită corespunzător se introduc 40—60 larve de lucrătoare în vârstă de 1—1,5 zile. Larvele sunt imediat luate în grijă de către lucrătoare, iar trei zile mai târziu se scot cu tot lăptişorul aflat atunci în botce.

Larvele mai în vârstă se află deja în stadiul ratei extreme de creştere şi bateriile (respective conţin relativ mai puţin lăptişor liber. În felul acesta se poate obţine cca. 250 mg lăptişor per celulă iar per colonie şi serie — cca. 15 g. Cu oarecare îndemânare, obţinerea a 1 kg de lăptişor de matcă într-un sezon presupune 8—10 colonii de albine.

„Lăptişorul de matcă” este un lichid gălbui, lăptos şi cam vâscos, cu aproximativ o treime din .conţinut substanţă uscată. Printre componentele solide pot fi şi resturi de învelişuri larvare, diferite cantităţi de ceară şi grăuncioare disparate de polen. O analiză mai sumară  arată că din greutatea uscată totală zahărul şi albumina constituie cca. 90%, iar substanţele grase restul de 10%. Interesant este că 90% din fracţiunea lipidică sunt acizi graşi liberi.

9

Ca în orice material biologic, şi în compoziţia lăptişorului din botce se constată variaţii. Ele acoperă însă un domeniu restrâns, astfel încât chiar şi o analiză mai sumară, ca cea arătată în Tabelul 1, poate servi drept criteriu de puritate la examinarea produsului comercial.

Deosebiri mai fine în hrana larvelor de vârstă diferită s-au constatat comparând hrana larvelor de mătci cu cea de lucrătoare. Hrana larvelor de lucrătoare în vârstă de 0—30 de ore conţine mai multă proteină, cea a larvelor de matcă de aceeaşi vârstă mai mult zahăr.

Larvelor de lucrătoare în vârstă de 72—96 ore li sa administrează evident mai multă miere, spre deosebire de hrana stabilită de matcă, constantă. Dar larvele tinere ale ambelor caste primesc — după cum vom prezenta mai detailat un lăptişor cu compoziţie foarte asemănătoare, şi cu aceleaşi calităţi nutritive.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana