Fasole pastai in sos de rosii la borcan, pentru iarna. Reteta de fasole verde sau galbena, fideluta sau lata (pastai, teci) in sos de rosii de casa, natur sau cu putin usturoi. O conserva naturala fara chimicale.
Dupa revolutie, cand m-am casatorit, a fost cumplit de greu, cei care sunt de varsta mea stiu foarte bine. Nu mai repet. Dar am invatat sa ma descurc cu un buget familial extrem de mic, asa ca faceam conserve din orice.
Aceasta este o metoda foarte practica de a conserva fasolea verde sau galbena pentru iarna. Practic dupa fierberea in bain marie (dunstuire) fasolea este aproape gatita. Aceasta fasole pastai conservata poate fi folosita iarna la ghiveci de legume, ciorbe sau alte mancaruri cu sos.
Cum se face reteta de fasole pastai cu rosii pentru iarna?
Fasolea se alege sa fie fara ate, tanara, frageda, crocanta, se rup capetele si se spala bine la jet de apa. Se asaza fasolea pastai intro cratita sau tava, se adauga sarea, usturoiul curatat si taiat felii, uleiul, rosiile taiate felii si 1 cana cu apa.
Se acopera cu un capac sau folie si se baga la cuptor, la 220 de grade Celsius (foc maxim la cuptoarele cu gaz), pentru 50-60 de minute.
Daca nu aveti cuptor, puneti totul pe aragaz, dar nu amestecati in oala. Mai completati cu putina apa daca e nevoie, dar sa fie putina apa.
Se scoate tava din cuptor si se lasa la racit. Se adauga acum verdeata taiata marunt si se amesteca tot. Se pune amestecul de fasole pastai in borcane, cu tot cu zeama si se capseaza bine. Borcanele sa fie curate si bine sterilizate inainte. Eu le bag in cuptorul rece, la 160-170 de grade Celsius si le las 10 minute. E suficient.
Observatie: daca nu aveti camari sau pivinite racoroase, atunci ar fi recomandat sa opariti pastaile de fasole inainte de a la pune in borcane! Puneti apa la fiert intr-o oala mare si cand aceasta clocoteste puneti pastaile in ea. Lasati-le sa fiarba 5 minute si apoi scurgeti-le si puneti-le in borcane. Turnati peste ele apa in care au fiert si adaugati cate o lingurita rasa de sare in fiecare borcan.
CUM SE STERILIZEAZA BORCANELE CU FASOLE PASTAI IN SUC DE ROSII?
Punem capacul pe fiecare borcan dupa care strangem bine. Borcanele se aseaza intr-o oala cu apa (bain marie) la fiert (dunstuire). Fasolea este o leguma frageda si ii ajung 60 de minute de fierbere (cronometrate din momentul in care apa clocoteste in masa). Mai ales ca o veti mai gati si iarna, cand o scoateti din borcan.