COPILUL MEU NU VREA SĂ SE TREZEASCĂ DIMINEAȚA…

TRIMITE PRIETENILOR

Nu reușești să-l trezești și pace…Adolescentul întârzie la primele ore la școală sau părintele de preșcolar ajunge cu el mereu târziu la grădiniță și nu mai știe ce să-i spună șefului la serviciu…Și ofurile mamelor cu copii care nu vor să se ridice din pat dimineața ar continua. Dar nu trebuie să fie așa. Iată ce poți face!

Trezitul de dimineață și punctualitatea sunt obiceiuri care se construiesc încă din copilărie. Stabilește o rutină încă de când e foarte mic. De exemplu, poate fi următoarea: duș, pus în pat în fiecare zi la aceeași oră, citit o poveste. De asemenea, deșteptarea în fiecare zi la aceeași oră este importantă pentru a regla bioritmul organismului.

IMPUNE-I O RUTINĂ!

Chiar dacă nu ai făcut până acum acest lucru, poți încerca să-i impui o rutină ccopilului tău. Bineînțeles, cu cât este mai mare, cu atât este mai greu de schimbat ceva, dar nu imposibil. Cel mai important este să-ți planifici activitățile importante zilnice și să știi, în mare, ce ai de făcut în fiecare zi a săptămânii. Micuțul ar trebui să aibă și el un program pe care să-l cunoască și să-l respecte. Mulți părinți fac greșeala de a lăsa totul pe ultimul moment. De exemplu, când se face ora de culcare îi spun că trebuie să meargă în camera lui. Dar el protestează, nu vrea și de aici începe o ceartă de o jumătate de oră. Apoi, se duce să se spele pe dinți și începe “ritualul de seară” și ajunge în pat cu o mare întârziere. Și…cine nu se va putea trezi dimineață?

FII FERMĂ, DAR CALMĂ!

Copilul trebuie să știe care este ora la care trebuie să se pregătească de culcare. Cu un sfert de ora înainte, îl vei atenționa. Nu ar fi bine atunci să vă aflați în mijlocul vizionării unui film care să dureze încă o oră. Fă în așa fel încât să nu se întâmple asta. Dacă nu respectă programul, trebuie să existe anumite pedepse care vor fi aplicate. Dacă doar îl ameninți și nu te ții de cuvânt, nu ajungi la niciun rezultat. Totodată nu țipa și nu fi prea aspră cu el, pentru că sentimentele negative nu-l vor ajuta să adoarmă mai bine. Unii micuți mai încăpățânați vor ajunge chiar să facă exact contrariul doar ca să arate că ei au controlul.

CUM SĂ-ȘI ALCĂTUIASCĂ PROGRAMUL

Pe un adolescent nu-l poți obliga să se culce devreme. Dar îi poți impune un anumit ritm. Discută cu el seara despre programul lui de a doua zi și ajută-l să găsească lucruri pozitive a căror anticipare să-l facă se se trezească cu ușurință dimineața. Învață-l să își stabilească planul zilei și al săptămânii, să aleagă să facă lucrurile cu adevărat importante. Poți vedea dacă e mult prea aglomerat sau, din contră, dacă programul lui nu e cumva prea lejer. Dacă nu ești acasă, verifică-l telefonic în timpul zilei sau roagă bunicii ori vecinii să se mai intereseze de el. Trebuie să știe că nu e chiar de capul lui. Asigură-te că are suficiente ore de somn. Nu-l lasa în cameră cu telefonul ori cu laptopul. Va fi tentat să stea până târziu. De asemenea, mustră-l în așa fel încât să-i fie rușine pentru absențele de la școală cauzate de incapacitatea de a se trezi dimineața.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.