CINE A SCRIS CU ADEVĂRAT BIBLIA

TRIMITE PRIETENILOR

Biblia este plină de taine, iar originile și autorii ei se numără printre cele mai mari mistere. Dumnezeu le-a vorbit proorocilor și le-a transmis învățăturile Sale, dar cine a scris cu adevărat cuvintele Domnului este mai greu de aflat.

Vechiul Testament ne arată că primele rânduri scrise din Biblie ne-au fost dăruite chiar de Dumnezeu. În Cartea Exodului, Domnul i-a zis lui Moise: “Suie-te la Mine pe munte și rămâi acolo. Eu îți voi da niște table de piatră cu Legea și poruncile pe care le-am scris pentru învățătura lor”. Așa aflăm că primele cuvinte scrise sunt de origine divină, dar tot ceea ce s-a scris mai târziu și a format cu adevărat Biblia are autori diferiti.

ÎMPĂRȚIREA ȘI TRADUCEREA BIBLIEI

Primele tăblițe scrise, cu legile și canonul primit de Moise, erau păstrate ca tezaur neprețuit în sfântul Chivot. Ele au fost copiate și răspândite printre vechii evrei, dar puține au rezistat timpurilor. Se crede că Ezra, unul dintre cei mai puternici lideri ai vechilor israelieni, a fost cel care a adunat toate textele păstrate și le-a grupat compunând primele 17 cărți din Vechiul Testament. Următoarele 22 de cărți sunt Cântările și cărțile profetice. Noul Testament a fost scris, se pare, până spre sfârșitul anilor 200 și cuprinde cinci cărți istorice, 21 de epistole sau cărți didactice și o carte profetică, Apocalipsa. Toate aceste cărți au fost scrise în ebraica veche, în aramaică și apoi în greacă. Cele mai vechi manuscrise se pare au fost moștenite de la esseni, o sectă evreiască ai cărei călugări au păstrat cu sfințenie pergamentele care vorbesc despre Vechiul Testament. Primele traduceri în greacă datează de pe vremea împăratului Ptolemeu, cu aproximativ 150 de ani înainte de Hristos. În ceea ce privește Noul Testament, cu excepția Evangheliei după Matei scrisă în aramaică, toate cărțile au fost scrise în greaca vulgară, vorbită de popoarele aflate sub stăpânirea lui Alexandru cel Mare. Vulgata, traducerea aprobată de biserică, pe care se bazează Biblia de azi, a fost realizată în jurul anului 400 după Hristos de către învățatul Ieronim.

BIBLIA, INSPRATĂ DE ÎNSUȘI DUMNEZEU

Credincioșii știu că Dumnezeu a fost cel care a inspirat toate cuvintele Bibliei. În Cartea Evreilor stă scris: “Voi pune legile Mele în mintea lor și le voi scrie în inimile lor. Eu voi fi Dumnezeul lor și ei vor fi poporul Meu”. Iar un alt citat reprezentativ din Timotei subliniază: “Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune și neprihănire”. Pe de altă parte, tot din Evanghelii aflăm că Biblia nu cuprinde toată învățătura Domnului, tocmai pentru că aceasta a fost transcrisă de oameni în măsura care au priceput-o și au fost capabili să o transmită mai departe. Apostolul Ioan scria că mai sunt multe lucruri pe care le-a făcut și transmis Iisus, dar care nu au putut fi scrise cu deamănuntul. Anumite învățături le erau destinate tuturor generațiilor din viitor, iar dintre acestea doar o parte a ajuns în filele Cărții Sfinte pe care o putem citi astăzi.

CE ÎNSEAMNĂ TESTAMENT

Cartea Sfântă are două părți distincte, Vechiul și Noul Testament. Termenul de “testament” nu este, însă, cel pe care îl cunoaștem cu toții, ci înseamnă “legământ”. Biblia este legământul lui Dumnezeu încheiat cu Moise pentru evrei și legământul Său încheiat prin Iisus cu toți credincioșii pentru mântuirea lor.

INDIFERENT CINE A SCRIS CĂRȚILE BIBLIEI, ELE AU UN MESAJ UNITAR

Biblia este deopotrivă o carte istorică și o carte profetică, așa cum este o carte sfântă. preoții ar spune că este scrisoarea lui Dumnezeu către omenire. Ea cuprinde 66 de cărți, scrise de 40 de autori care au fost inspirați de credința și dragostea pentru Dumnezeu. Iar autorii sunt fie prooroci precum Moise, împărați precum David și Solomon, fie apostolii lui Iisus, care erau și oameni simpli, pescari, dar și cărturari. Textele pe care aceștia le-au scris, fie singuri, fie cu ajutorul unor scribi, pentru că unii dintre ei au fost cu siguranță analfabeți, au totuși un fir comun. Indiferent de faptele relatate și de stilul în care au fost scrise, ele transmit același mesaj: tot ce a făcut Dumnezeu din prorocii Săi și prin Fiul Său, Iisus Hristos, a făcut pentru mântuirea lumii. Uimitor este că textele găsite și adunate în paginile Bibliei se întind pe o perioadă de aproximativ 1.500 de ani, dar cu toate acestea ele au păstrat un mesaj unitar.

Sursa: libertateapentrufemei.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.