Cristian Diaconescu cere masuri radicale. Toti managerii de spitale trebuie verificati, cum au ajuns in posturi si ce anume ii califica

TRIMITE PRIETENILOR

Prim-vicepresedintele PMP, Cristian Diaconescu, candidat la Senat, a declarat, marti, ca ar trebui cunoscuta activitatea directorilor si managerilor din spitale, pentru a vedea cum au ajuns in posturile respective, cum au actionat din punct de vedere profesional, ce ii califica pentru un loc de munca „atat de sensibil si esential”, mai ales in aceasta perioada de pandemie.

„Poate ar trebui sa cunoastem o lista cu directorii si managerii din spitale, macar la unitatile spitalicesti cu peste 400 de paturi. (…). Stiti foarte bine, concursuri facute cu un om pe post pentru a legitima, de altfel, o numire politica. Nu este absolut nicio noutate. Stim ca asa merg lucrurile, cu ghilimelele de rigoare, atunci cand autoritatea politica hotaraste, fie la nivel local, fie la nivel central, in ceea ce priveste sistemul de sanatate”, a sustinut Diaconescu, la o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, este nevoie de vointa politica pentru a schimba acest mod de actiune, altfel se va perpetua un sistem care „va produce tragedii”.

„Discutam foarte mult despre medici. Dupa parerea mea, ar trebui sa discutam numai de bine despre medici. Pe de alta parte, sunt institutii – in legatura, de exemplu, cu Casa de Asigurari de Sanatate nu exista nicio discutie publica. Sunt oameni foarte puternici in sistem care creeaza putere politica la nivel local, uneori zone de presa la nivel local. Poate gasim momentul sa discutam si cinstit acest subiect. Aici este vorba de vointa politica. Fie se schimba acest mod de a te referi la sanatatea romanilor, fie vom continua sa perpetuam un sistem care mai devreme sau mai tarziu va produce tragedii, asa cum s-au intamplat pana acum in Romania”, a afirmat Cristian Diaconescu.

El a subliniat ca niciun politician nu este „exonerat de raspundere” din aceasta perspectiva.

„Nimeni din politica nu e exonerat de raspundere din aceasta perspectiva. Este mult mai interesant sa numesti oameni care sa se ocupe de zone economice in diverse judete, pentru ca industria la nivelul judetului respectiv nu mai beneficiaza de mari investitii de stat si atunci resursa bugetara unde se indreapta – spre spitalul judetean. Deci, spitalul judetean devine tinta din foarte multe puncte de vedere”, a explicat liderul PMP.

Diaconescu a avansat ideea adoptarii unui management privat in sistemul de sanatate. „Ar trebui sa se gandeasca cei care decid, de ce nu, la un management privat in sistemul de sanatate. Da, este vorba de bani publici, fara indoiala, dar, asa cum unele agentii precum TAROM-ul pot avea in vedere (…) si un anume tip de management, nu neaparat desemnat de la stat, poate acesta ar fi o solutie. Pe termen scurt, avem nevoie de solutii, pentru ca mor oameni si un om care moare din cauza modului de organizare a sistemului este prea mult”, a sustinut el.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.