CUM ÎȚI FACI COPILUL ADOLESCENT SĂ TE PLACĂ

TRIMITE PRIETENILOR

Se știe că mulți adolescentți nu sunt de acord cu părinții lor și nu se înțeleg deloc cu ei. Dacă te afli în această situație, probabil că-ți pui întrebarea cum să-ți faci copilul să te placă și să accepte ceea ce îi spui.

Foarte mulți adolescenți își critică părinții. Pe de o parte, formează un conflict psihologic între ideea că părinții sunt autoritatea și dețin controlul, iar pe alta, adolescenții care își doresc extrem de mult independența. Aparent, părinții nu sunt pregătiți să o acordă sau o neagă cu vehemență. Drept urmare, tinerii manifestă atitudini de respingere față de mamă și tată, iar părinții caută să își impună prin orice mijloace regulile.

ADOLESCENTUL ARE ÎNCĂ NEVOIE DE TINE

Deși adolescenții par mar reci, și ei își doresc o reamintire constantă a faptului că ne pasă de ei. Totodată, ei vor să se simta bine și să se distreze. Îți aduci aminte de copilul care fugea de tine în parc ca să meargă la locul de joacă și apoi se întorcea la tine în brațe? Cam de același lucru au nevoie și adolescenții, la modul figurat, vorbind. Au nevoie să se “aventureze” un pic de unii singuri, dar trebuie să știe că se pot întoarce “în brațele” părinților, în familie, unde au siguranța pe care încă și-o doresc. Tânjesc în continuare la iubirea și aprobarea celor mari.

EXPRIMĂ-ȚI DIFERIT AFECȚIUNEA

Afecțiunea pe care o împărtășești cu copiii tăi nu dispare când devin adolescenți, însă când devin adolescenți se modifică. Nu îi vei mai ține în brațe sau alinta ca atunci când erau mici, dar au nevoie în continuare de momente de afecțiune, de tandrețe, de atenție, și mai ales, de discuții ca de la adult la adult. Chiar dacă e evident că ei nu au experiența de ta viață, nu-l privi de sus și nu încerca să-i impui punctul tău de vedere. Încearcă să afli cât mai multe despre el, despre ceea ce îl preocupă. Pune-i întrebări astfel încât să-l îndrepți către concluzia corectă, dar la care să ajungă singur. Însoțește-l în activitățile care îi fac plăcere (la un concert, la mall, la un meci de fotbal etc.). În același timp, lasă-i timp să se întâlnească cu prietenii și colegii lui. Nu îi îngrădi prea mult libertatea, însă impune-i și niște reguli sănătoase. Nu exagera ca să-i intri în voie, încă are nevoie de autoritate.

CUM POȚI RĂMÂNE APROAPE DE EL

Este greu să-i arăți copilului tău adolescent că încă îl iubești, dar în același timp să respecți distanța impusă de el. În primul rând, nu o lua personal. Va reveni atunci când va avea nevoie de tine. Spune-i că înțelegi nevoia lui de independență,  respectă-i intimitatea, nu-i citi jurnalul și nu-i invada prea mult intimitatea. Ar fi bine să începi noi rutine prin care să-i arăți că-ți pasă de el. Sărutul de ”noapte bună” poate părea ridicol și neavenit pentru un adolescent. Ai putea învăța să bateți palma în modul in care o face cu prietenii lui. Găsește moduri alternative de a-ți manifesta afecțiunea pentru el. De exemplu, puteți practica împreună un sport. Atunci când vrei să discuți cu el, gândește-te bine la momentul oportun pentru asta. Vorbește cu el despre prietenii lui, despre ce a mai făcut la școală, gătiți împreună, vizionați împreună un film etc.

NU LUA RESPINGEREA PERSONAL

Comportamentul morocănos al adolescenților este cauzat și de pubertate. Ei experimenteaza numeroase schimbari hormonale. Incep să simtă pentru prima data impulsuri, iar modificările din corpul lor îi pot face să se revolte și să-și respingă părinții. În plus, acesta este un pas spre maturizare, spre crearea unei individualități proprii. Ar trebui să-ți înțelegi copilul și să-i dai spațiul necesar. Totodată, nu te îndepărta prea tare de el și arată-te disponibilă să-i fii alături în continuare, pentru că va avea nevoie și îi va fi poate rușine să se reapropie de tine după ce te-a respins.

FĂRĂ SUBIECTE TABU

Cheia pentru a rămâne “prieten” cu copilul tău este să-l tratezi cu permisivitate și toleranță, respectându-i capacitatea de a lua decizii.  Prietenia dintre părinți și fii sau fiice la această vârstă este un argument de care pot face uz pentru a-și manifesta mai ușor controlul. Este bine să nu existe subiecte tabu în relația cu adolescentul. Atunci când are întrebări, răspunde-i sincer. Dacă este nevoie, documentați-vă împreună. Permite-i să experimenteze mici abateri de la regulă, de exemplu o petrecere sau o beție. Totusi, vezi să nu se ajungă la lucruri mai grave. Permite-i să-și aducă acasă prietenii. Fii discretă și poartă-te cu tact în ceea ce privește activitățile lor.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.