Canker sore on woman upper lip

DE CE APAR AFTELE?

TRIMITE PRIETENILOR

În popor, “pușchea pe limbă” e un fel de sinonim pentru “ducă-se pe pustii”, când vine vorba despre o veste neplăcută. Dar e și semn că ai fi zis o minciună. Or, aftele nu apar la comandă și au nevoie de tratament.

Orice problemă apare la nivelul gurii creează mari neplăceri. Iar durerile nu au grad de comparație. Totuși, fiecare modificare din cavitatea bucală are o cauză de neignorat. Buzele crăpate vorbesc despre o carență de vitamina B12, în timp ce limba cu fisuri, albicioasă, indică lipsa de fier. Aftele dureroase indică absența acidului folic, iar durerile limbii iritate pot arăta deficitul de vitamina B3 sau B2. Și acestea sunt doar mici probleme.

SISTEMUL NERVOS E DE VINĂ

Stomatita aftoasă recurentă e asociata cu sistemul nervos. Este o tulburare frecventă a mucoasei orale. Și afectează cam 30% din populație. Femeile suferă mai des decât bărbații de această afecțiune, la fel și nefumătorii și tinerii sub 40 de ani. Boala se caracterizează prin apariția unor ulcere dureroase, cu formă rotundă sau ovală, care prezintă o inflamație la bază. Unii spun că de vină pentru apariția stomatitei ar fi imunitatea scăzută, deficiențele de fier, vitamine B, alergii. Dar cauzele exacte nu se cunosc. În funcție de dimensiunea leziunilor, stomatita se clasifică în afte majore, afte minore și ulcere herpetiforme. Totuși, hipofuncția sistemului nervos simpatic trebuie considerată a fi un factor declanșator al ulcelor orale recurente. Din fericire, aftele nu sunt contagioase.

CAUZELE SUNT VARIATE

Stomatita recurentă poate fi asociată cu traume, cu fumatul, compoziția neregulată a salivei, dar și cu diferite afecțiuni precum boala Behcet, sindromul ulcelor orale și genitale cu cartilaj inflamat, bola Crohn, colita ulcerativă, HIV, sindromul Marshall și neutropenia chistică. De asemenea, factorii emoționali pot influenta apar astfel de afecțiuni, cum sunt stresul și dezechilibrele psihologice, iar în cazul multor femei, acese ulcere pot fi dobândite în funcție de menstruație. Una dintre principalele funcții ale sistemului nervos simpatic este diminuarea permeabilității celulare. Astfel, hipofuncția sa poate duce la absorbția de bacterii și virusuri în țesuturi, ducând astfel la inflamație.

TRATAMENTUL E SIMPLU

Limitarea consumului de sucuri naturale și evitarea alimentelor acide care conțin zahăr sunt primii pași. Pastele de dinți care conțin ingredienți nocivi precum sulfatul de sodiu pot cauza apariția aftelor bucale sau pot accentua simptomele aftelor deja existente din cauza altor factori. Clătirea gurii cu apă sărată face bine, la fel ca și apa oxigentă și bicarbonatul de sodiu.

SISTEMUL NERVOS SIMPATIC TREBUIE STIMULAT

Stomatita se poate moșteni. Stimularea sistemului nervos simpatic poate ajuta la eliminarea efectelor inflamatorii. Se presupune că sulfatul de dextroamfetamina, una dintre aminele simpatomimetice, poate acționa prin stimularea fibrei nervoase simpatic pentru eliberarea unei cantități mai mari de dopamină, care la rândul ei conduce la o mai mică permeabilitate celulară. Acest sulfat este bine tolerat și nu prezintă niciun risc cunoscut pe termen lung.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.